Mentális felkészülés a vitorlázásban

A vitorlázás szempontjából csendesebb hónapok remek alkalmat nyújtanak a sport kihívásaira való fizikai és mentális felkészülésre, egyúttal a szükséges képességek, készségek fejlesztésére. A Women On Water Hungary cikkében a mentális felkészülés kérdéskörét járja körbe.

 

A vitorlázás sokszor kivételes fizikai és mentális teljesítményt kíván meg az embertől, hiszen a természet erejével együttműködve kell a hajót irányítani, követni a kitűzött stratégiát és gyorsan reagálni a váratlan helyzetekre – sokszor hosszú órákon, akár napokon át. Aki már indult pályaversenyen vagy teljesített egy túraversenyt, esetleg a Kékszalagot, az pontosan tudja, mennyire kimerült tud lenni a befutó után, mintha a víz, a nap, a szél minden erejét kiszívta volna. Ahogy a versenyszezon közeledtével elkezdünk fizikailag felkészülni a közelgő megmérettetésekre, úgy érdemes mentálisan is elkezdeni edzeni. Ehhez gyűjtött össze néhány jótanácsot és gyakorlatot Michaletzky Luca sport szakpszichológus, aki maga is évekig versenyzett és gyermekek mellett vitorlásedzőként dolgozott.

  1. Legyen feltöltve az akkumulátorunk!

Kezdjük a legegyszerűbbel: ahogy az autónktól se várjuk el, hogy üzemanyag nélkül, lestrapált motorral jól haladjon, úgy magunktól se várjuk el a lehetetlent. Éhesen, szomjasan, vacogva a hidegtől, vagy épp a hőguta szélén állva az agyunk is lebénul, nem fogunk tudni elég gyorsan és helyesen reagálni az éles helyzetekben. Bár banális tanácsnak tűnik, mégis figyeljünk oda, hogy mindig legyen az időjárásnak megfelelő az öltözetünk, igyunk elég vizet, és együnk megfelelően a hajón is – főleg, ha egyszerre 8-10 órát töltünk a vízen. Pályaversenyen használjuk ki a futamok közötti perceket, túraversenyen ne féljünk cserét kérni, ha úgy érezzük, szükségünk van töltődésre!

Igaz ez a versenynap végén is: ha másnap is versenyzünk, töltsük úgy az estét és az éjszakát, hogy legyen lehetőségünk testileg és mentálisan is regenerálódni! Ebben számos hasznos dolog is a segítségünkre lehet, ilyen például a Meru Sportcare Magnézium Olaj Spray terméke, amely a bőrön át felszívódva, az emésztőrendszert megkímélve segít helyreállítani a magnéziumszintet, ami az izmok mellett az idegrendszer szempontjából is nagyon hasznos.

  1. Koncentráció

Bár azt mondják, a nők jobban tudják kezelni a multitaskingot, amikor egyszerre több dologra kell figyelni, ez nem biztos, hogy a hajón előnyös – azaz pozíciótól függ, mikor, mire, hogyan és meddig kell koncentrálnunk. A figyelmünk fenntartása és megfelelő fókuszálása olyan képesség, ami az élet minden területén hasznunkra válik. Manapság rengeteg zavaró ingernek vagyunk kitéve, nehéz kiszűrni a zajból a releváns információkat, ez a vízen fokozottan igaz.

Különböző figyelemfejlesztő gyakorlatok segíthetnek, hogy megtanuljuk tudatosan irányítani, mennyire széles sugárba terjesztjük a figyelmünket, vagy mennyire szűkítjük le a környezet egyetlen ingerére. A széles figyelemre például kormányosként lehet nagy szükségünk, amikor a teljes mezőny mozgását kell átlátnunk, a szűk figyelem pedig a vitolakezelőnek jöhet jól, akinek szemét a széljelző szálakra kell függesztenie.

Ebben segít, ha figyelmünket zseblámpaként képzeljük el, aminek állítható a fénysugara. Akár le is rajzolhatjuk a zseblámpát, felírva a lapra, mik azok az ingerek, amelyekre vetüljön fény, és mik maradjanak sötétben. Bár versenytől és a hajón betöltött pozíciótól függ, pontosan mik ezek, a munkahelyi gondjainkat, személyközi konfliktusainkat, vagy akár a még hétvégén is csipogó mobiltelefonunkat nyugodtan a sötétben hagyhatjuk.

Sokat segíthet még a figyelem tudatos irányításában a rendszeres meditáció. Kezdők számára a légzés szolgálhat a jelen pillanat horgonyául: szegezzék erre figyelmüket, és ehhez térjenek vissza, amikor észreveszik, hogy elkalandoztak. Haladók gyakorolhatják, hogyan tudják figyelmüket kizárólag a légzésre leszűkíteni, és hogyan szélesítik ki minden érzékszervükre: az őket körülvevő hangokra, szagokra, vagy a testüket érő nyomásokra, érintésekre. Ennek egyébként nagy jelentősége lehet a hajón is, ahol a szél változását, a vitorlára ható erőket vagy a versenytársak helyzetét szintén sokszor nem elsősorban szemünkkel látjuk, hanem hangok és érzések útján szerzünk információt.

  1. A kontroll érzete

Természetes vágyunk, hogy kontrolláljuk a minket körülvevő eseményeket, hiszen így érezzük magunkat biztonságban. Azonban a vitorlázásban számos olyan tényező van, ami felett semmilyen befolyással nem rendelkezünk. Ha mégis ezekre koncentrálunk, aggódunk vagy mérgelődünk miattuk, akkor azzal energiánkat és figyelmünket pazaroljuk ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, ami valóban rajtunk múlik.

Érdemes ezért összeszedni, pontosan melyek azok a dolgok, amik felett befolyással rendelkezünk és melyek azok, amik felett nem. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Van befolyásunk Nincs befolyásunk
Hajónk technikai állapota Időjárás
Csapatunk összetétele és felkészültsége Pályajelek helyzete
Saját feladatunk elvégzése Versenybírók döntései
Versenyszabályok betartása Ellenfelek felkészültsége
Felszereltség és ellátmány minősége Ellenfelek szabálykövetése

 

A lista bővítésével és tudatosításával a verseny közben képesek leszünk elkülöníteni egymástól azokat a tényezőket, amik valóban igénylik figyelmünket és aktív beavatkozásunkat azoktól, amikre bár érdemes figyelni, de a megváltoztatásukra nem kell és nem tudunk törekedni. Ehelyett inkább dolgozzunk azon, hogy a maximálisat nyújtsuk a kontrollálható tényezőkben!

Ahogy egy régi csendes-óceániai kalózmondás tartja: a pesszimista vitorlázó panaszkodik a szélre, az optimista reméli, hogy megváltozik, a realista pedig beállítja a vitorláit.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.