Idén újjáéled a Vitorlásbál

Különleges eseményre gyűlhetnek össze a vitorlázás szerelmesei február 24-én a Budapest Marriott Hotel dísztermében: a több évnyi szünet után most először újra megrendezendő Vitorlásbál elegáns tavaszváró találkozóként és nemhivatalos előszezon-ünnepélyként csábítja a sportág szereplőit és hódolóit.

Igazán ünnepélyes és elegáns módon éleszti újjá a Magyar Vitorlás Szövetség és a BAHART az 1910-es évekig visszanyúló hagyományokkal rendelkező Vitorlás Bált. A február 24-én, a Budapest Mariott Hotel dísztermében megrendezendő eseményen várnak mindenkit az olimpikonjainktól a Kékszalagászokig, az iparág képviselőitől a sportág támogatóin és az amatőr versenyzőkön át a hobbi hajósokig, Balaton parttól a tavaink partjaiig. A rendezvény minden eleme – így a díszvacsora, a tánc, a jótékonysági tombola, a válogatott műsorok és menüsor, de még a tánc is- a legkiválóbb polgári értékrendű báli hagyományokat ötvözi a kikötők világának közvetlenségével.

“Ez egy nagyszabású rendezvény, melyet hagyományteremtő, – vagy inkább újjáélesztő – jelleggel hoztunk létre. A szezon végeztével legközelebb csak hónapok múlva gyűlnek össze a sport kedvelői, holott lenne igény a rendszeres találkozókra, eseményekre. A Vitorlásbál kiváló alkalmat ad arra, hogy ne csak a vízen, de a szárazföldön is koccintsunk azokra, akik hírül vitték a magyar vitorlázás eredményeit és sikereit a világban, valamint együtt ünnepeljük a hazai vitorlás élet kiemelkedő alakjait, sportolóit” – nyilatkozta Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Persze a bál sokkal több lesz, mint egy ünnepélyes díjátadó: a szervezők és támogatók célja a múlt század elején rendezett elegáns, ugyanakkor kötetlen társadalmi eseményének felélesztése.

„Az MVSZ stratégiai partnereként örömmel vállaltuk a rendezvény védnökségét, hiszen ez tökéletes összhangban van azzal a társadalmi szerepkörrel, amelyet a BAHART a hajózáson és azon belül a vitorlázás terén hagyományosan ellát” – mondta el Veigl Gábor, a balatoni hajózási vállalat vezérigazgatója. Ezt a szerepkört alapozza meg többek között az is, hogy a társaság szervezi a kifejezetten amatőrök számára szóló BAHART Regattát, amelynek célja, hogy minél több vitorlázó használja aktívabban és sport jelleggel is a hajóját. „Eddig is minden eseményünkön szeretettel vártunk minden vitorlázót mindenhonnan, ugyanezzel az alapfilozófiával fogunk köszönteni minden kedves résztvevőt a bálon is” – fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint az esemény egyben remek találkozó a szakma, a bérlők és az üzemeltetők között.

Ez a filozófia a bál alapkoncepcióját is tükrözi. Bár a Vitorlásbálon való részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött (és helyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért az érdeklődőknek nem árt sietniük), az esemény egyáltalán nem zártkörű. Sőt: a szervezők örömmel látnak mindenkit attól függetlenül, hogy ki milyen szinten űzi ezt a sportot (vagy milyen intenzitással hódol hobbijának), hogy van-e hajója és az milyen. „A Vitorlásbál célja az, hogy a lehető legszélesebb spektrumot felölelő közösség gyűljön össze a vitorlázás tavaszváró ünnepére” – mondta el Bajnógel Péter, az esemény olajozott lebonyolításában nagy szerepet vállaló Extreme Rendezvényügynökség ügyvezetője. A bálon való részvételnek csupán egyetlen feltétele van (a jegyvásárláson kívül természetesen): a black tie dress code-nak való megfelelés – vagyis férfiaknak szmoking, hölgyeknek kisestélyi viselése kötelező. „Ezzel is meg szeretnénk adni az esemény rangját és felidézzük a régi hagyományokat is. Ráadásul a kikötőkben éppen eleget látjuk egymást sportruházatban,eljött az ideje leporolnunk az elegáns öltözetünket is. ” – fogalmazott Bajnógel Péter.

A résztvevők a díszvacsora mellett és utána különleges koktélokat, borokat, pezsgőt, vermutot és rumot kóstolhatnak a többek között Topolánszky Laura operaénekesnő nevével fémjelzett műsor mellett, és megcsodálhatják Herczeg Ágota festményeit, amelyeket a nyílt vizek fölötti naplementék inspiráltak. A kötött programpontok után aztán jöhet a tánc mellett a kötetlen beszélgetés a sportág kiválóságaival, a szakma ismert szereplőivel és mecénásaival, hiszen a Raiffeisen, a Ford és a Kavosz Zrt. képviselői is jelen lesznek a bálon a vitorlázás és az esemény támogatóiként.

„A bál remek alkalom lehet arra, hogy még közvetlenebb kapcsolatot alakíthassunk ki a vitorlás társadalom minden szereplőjével, hiszen erre régóta intenzíven törekszünk” – fogalmazott Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója. A bank valóban a vitorlázás legfontosabb és legismertebb támogatója Magyarországon, amely a Kékszalag és a Fifty-Fifty csapat főszponzori szerepköre mellett más területeken is képviseli magát a hajósok világában. Mindezt nemcsak a felelős társadalmi szerepvállalás jegyében teszik. A vezérigazgató szerint ugyanis a technikailag folyamatosan fejlődő sportág remekül rezonál a bank innovatív digitális megoldásaival. (Elég csak arra gondolni, hogy miközben évről évre mind több csúcstechnológiát képviselő hajó áll rajthoz a Kékszalagon, addig az egykor papíralapú ügyintézés helyett ma már akár a Balaton közepéről is intézhetjük biztonságosan pénzügyeinket.)

„Meggyőződésünk, hogy aki vitorlázó, az télen is az, és alig várja, hogy viszont lássa a vizet, a hajóját és a társait. Éppen ezért tartjuk remek rendezvénynek a Vitorlásbált, hiszen ez az esemény nemcsak az ünnepről szól, hanem a kapcsolatról is. Ember és ember, vitorlázó és vitorlázó között – pont úgy, mint nyaranta a vízen, csak most a tél végén és szmokingban, a Duna partján” – fogalmazott Zolnai György.

Elismerés a legjobbaknak

A szervezők szerint a Vitorlásbál nagyszerű lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a közösség a kiemelkedő egyéni- és csapatteljesítményekről is megemlékezzen, ezért egy gálavacsora kíséretében díjátadó ünnepségre is sor kerül. A már megszokott Év Vitorlázója felnőtt és ifjúsági, férfi és női kategóriákon felül, a szervezők különdíjjakkal is szeretnék kifejezni elismerésüket többek között olyan kategóriákban, mint az Év Leggyorsabb Hajója, az Év Felfedezettje, az Év Csapata, valamint Életmű díj átadásával is készülnek. Az egyik legfontosabb díjkategóriát, a Fair Play-díjat nem más, mint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adja át. A jelöltek között olyan elismert sportolókkal és csapatokkal is találkozhatnak, mint Érdi Mária világbajnok magyar vitorlázó, Berecz Zsombor olimpikon, szövetségi kapitány, Józsa Márton, a Wild Joe és Fifty-Fifty kormányosa, vagy a tavaly világbajnoki aranyérmet nyert SSL Team Hungary vitorlás csapata.

Az elnöki és vezérigazgatói beszédek után, a bált Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkár ünnepi köszöntője nyitja.

A bál a Budapest Marriott Hotel dísztermében bont vitorlát 2024. február 24.-én, 18 órától.

További információ és jegyvásárlás a Vitorlásbál weboldalán: https://vitorlasbal.hu/

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.