Hadihajók a Hadtörténeti Múzeumban – papírból

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiállítása nyílt meg szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállításán 17 darab, 1:100-as méretarányban elkészült makett között csatahajókat, rombolókat, aknaszedő hajót, repülőgéphordozó hajót, valamint a Titanic utasszállító több mint 2,5 méteres részletgazdag makettjét is megtekinthetik az érdeklődők.

Nemes András Bence makettező (k) az autizmus világnapja alkalmából megrendezett Egy hajóban evezünk című kiállításának megnyitóján a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2022. április 2-án. MTI/Illyés Tibor

A kiállított gyűjtemény nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hajóiból áll, de külön erre a tárlatra elkészültek a Leitha és Maros monitorok makettjei, így az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészete is képviselteti magát – fejtették ki.

A 21 éves Nemes András Bence hobbija a makettezés, azon belül is a hadihajók építése.

Nemes András Bence makettező (j) az autizmus világnapja alkalmából megrendezett Egy hajóban evezünk című kiállításának megnyitóján a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2022. április 2-án. MTI/Illyés Tibor

A szombaton megnyitott tárlatot egy hónapig, május elsejéig lehet majd látogatni – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. E napon 2008 óta kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.