Érdi Mári bronzérmet szerzett a kontinensviadalon

Újabb világversenyen szerzett bronzzal gyarapította már amúgy is tekintélyes gyűjteményét Érdi Mári az olaszországi Andorában megrendezett ILCA kontinensbajnokságon. A férfi mezőnyben pedig Vadnai Jonatán Európa-bajnoki nyolcadik, bátyja Vadnai Benjamin pedig a 23. helyen végzett.

Végén csattan az ostor – mondhatnánk, hiszen minden, olimpiára készülő magyar induló a verseny végefelé tudott javítani az összetett eredményén, Érdi Mári egészen zseniálisan hajrázva nyerte a bronzérmet, Vadnai Joni is feljebb tudott kerülni az utolsó döntő futamokban elért eredményei alapján – számolt be róla a hunsail.hu.

A híreket olvasva egyvalami kiderült: nem volt könnyű verseny. Meglehetősen nyögvenyelősen indult a hét: az első nap csak egy selejtező futamot rendeztek meg a nagyon gyenge szélben az ILCA 7 kategóriában, döghullámok és áramlás is nehezítette a versenyzők dolgát, de ezen a napon a Vadnai fivérek remekeltek: a csoportjukban Jonatán másodikként, Benjamin harmadikként futott be. A második napon sem javultak a körülmények, aznap csak a női ILCA 6 osztálynak sikerült egy futamot összehozni, a fiúk hiába várakoztak egész nap a vízen. A harmadik napon fordult a kocka: parti halasztás után 6-7 csomós szélre vitorláztak ki a mezőnyök, ebben az ILCA 7-nek rendeztek egy futamot, majd bejött egy új, lényegesen frissebb szél, ebben végül minden osztály és csoport teljesítette az aznapra kiírt feladatot. A negyedik napon a férfiak már a döntő futamokat kezdték meg, mindkét versenyzőnk természetesen az arany csoportban. Az ILCA 6 női mezőnynek még egy selejtezője maradt aznapra, de aztán már ők is a döntőben folytatták. Emberes volt az időjárás: 18-25 csomós szél, nagy hullámok…

 

A hölgyek három, a férfiak két futamot teljesítettek aznap. A hatodik, záró nap reális szélben megrendezett futamaival lezárult a kontinensbajnokság, végül az ILCA 6 osztályban tizenegy, ILCA 7 osztályban tíz futam alapján hirdettek végeredményt.

Érdi Mári a verseny második felében talált igazán magára: a 19. helyen került az arany csoportba, de ott a lényegesen nehezebb arany csoportos küzdelmekben szerzett 5., 6., 5., 4., 1. helyeivel, fantasztikusan egyenletes teljesítménnyel, élete legjobb felnőtt eredményével került fel a dobogóra.

A verseny után sajtósa adta ki rövid nyilatkozatát:

„Régóta tudom, hogy képes vagyok ilyen teljesítményre. Sőt azt is tudom, hogy képes vagyok nyerni. Most is inkább az bosszant egy picit, hogy egy hajszállal maradtam le az ezüstről, mivel ugyanannyi pontom lett, mint a portugál riválisomnak, de ezt most így is óriási dolognak tartom”

Az aranyérmes a holland Marit Bouwmeester lett, az ezüstöt a portugál színekben versenyző Vasileia Karachaliou szerezte meg, mögötte pontegyenlőséggel lett Érdi bronzérmes.

A férfi ILCA 7 olimpiai osztályban a tavalyi EB 4. helyezett Vadnai Jonatán 11. lett, de mivel három ausztrál versenyző is előtte végzett, az Európa-bajnoki sorrendben nyolcadik lett.

Telefonon sikerült elérnünk:

Nem volt könnyű a záró nap sem, bár viszonylag egyenletes 8-14 csomós szél fújt, de trükkös volt a pálya. A szél jobbra tendált, a pálya bal oldalán viszont gyengébb volt a szembe áramlás, úgyhogy nem volt könnyű a döntés, merre nyisson az ember. Az egész hétre röviden azt mondhatnám: hullámvölgyes volt. A rajtjaimmal sem voltam elégedett, de a cirkáló sebességem sem volt az igazi. Általában arról szóltak a futamaim, hogy bőszélben próbáltam előre verekedni magamat. Bár egy EB 8. hely nem rossz, most inkább a következő hetek-hónapok feladatait látom: ki kell deríteni, mi okozza a cirkáló sebesség hátrányomat, technikai dolog, vagy valami más. Keményen dolgozunk Benjivel a nyári kvalifikációs világbajnokságig, sok nemzetközi versenyen indulunk, és a segítő csapatunkkal azonnal megkezdjük ennek az Európa-bajnokságnak is a tapasztalatait feldolgozni.„

ILCA 6 női arany csoport eredmények: https://eurilca.eu/documents/273/results/ilca6g.htm

ILCA 7 arany csoport eredmények: https://eurilca.eu/documents/273/results/ilca7g.htm

Fotó: Thom Touw /Eurilca

Érdi Mári/Instagram

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.