Amerika Kupa: kivételért lobbiznak a folytatáshoz

Előbb elhalasztották, most pedig hivatalosan felfüggesztették a holnaptól tervezett párharcokat a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemsorozaton Új-Zélandon a járványhelyzet miatt életbe lépett helyi korlátozások miatt. A szervezők vizsgálják a lehetőségeket. Eredmény még nincs, kivételért lobbiznak.

Kivételes elbírálásért lobbiznak a 36. Amerika Kupa szervezői. A küzdelemsorozatnak helyet adó Új-Zélandon ugyanis 3-as szintű lezárások léptek életbe, miután három (!) covid-19 fertőzést jelentettek. Ennek értelmében bezártak az iskolák, a bevásárlóközpontok – és többek között a versenyfalu is.

Az intézkedések miatt félbe kellett szakítani a 7 győzelemig tartó kihívók közötti selejtező-szériát. A folytatást február 17-re tűzték ki, de a jelenlegi helyzet szerint a lezárások egyelőre maradnak, így versenyezni sem lehet.

Az Amerika Kupa szervezői azonban egy kedden kiadott sajtóközleményben azt hangsúlyozzák: hasonló helyzetben korábban tesztelhettek a csapatok. És: „A vitorlázás, a tesztelés és gyakorlás minden csapat elválaszthatatlan üzletszerű tevékenysége”, ezért, mint minden üzletszerű tevékenységet a szárazföldön és a vízen, ezt sem lehetne megszakítani, amennyiben a tevékenység folytatása során betartják a WorkSafe NZ és az új-zélandi egészségügyi minisztérium által kiadott protokollt.

A folytatásra számos terv és forgatókönyv készült a szervezők szerint, jelenleg is vizsgálják, hogy a kialakult helyzetben melyiket vegyék elő annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb zavarral lehessen lebonyolítani a versenysorozatot.

A két talpon maradt csapat párharcában az olaszok vezetnek, az eddig megrendezett 4 meccs mindegyikén elverték a briteket. Ugyanakkor Ben Ainslie csapata már az elősorozaton demonstrálta, hogy pár nap alatt talpra tudnak állni: akkor a zsinórban elszenvedett vereségek után meggyőző dominanciával tértek vissza pár héttel később a pályára. Igaz, akkor technikai problémáik voltak, most nem egészen ez a helyzet – ennek ellenére lehet, hogy még korai lenne 4 kör után végeredményt hirdetni a két kihívó közötti összecsapásban.

A döntőre március 6-15 között kerülne sor a címvédő új-zélandi csapat és a kihívok párharcát megnyerő gárda között.

Fotók: Amerika Kupa, Carlo Borlenghi

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.