Amerika Kupa: Karnyújtásnyira a győzelemtől a kiwik

Régen alakult olyan izgalmasan az Amerika Kupa döntője, mint az idén. A hatodik versenynapon csak egy futamot tudtak megrendezni (a másodikat szél hiányában lefújták), amit nagy csatában az Emirates Team New Zealand nyert. Ezzel a kiwik 6-3-ra elhúztak az összesítésben, így Peter Burling gárdája szerdán megvédheti az Aould Mugot.

Helyi idő szerint 16:45-kor startolt a 36. Amerika Kupa döntőjének kilencedik futama, 12-13 csomós északnyugati szélben. Ellentétben a korábbi futamokkal, amikor az egyik hajó már a startnál elhúzott, a Luna Rossa és az Emirates Team New Zealand egyszerre fordult rá a C-pályára. Amíg az olaszok a jobb szélre húztak, az óvatos kiwik maradtak a pálya középvonalán. Az első bójánál a Luna Rossa fordult elsőként, de a címvédő szorosan a nyomukban maradt. A visszafelé vezető hátszeles szakaszon aztán Peter Burling gárdája lendületet vett, a Luna Rossa elé vágott és az Emirates hajója átvette a vezetést.

Az olaszok minden létező taktikai trükköt kipróbáltak, hogy zavarba hozzák és kibillentsék egyensúlyából az új-zélandi hajót, Burling azonban észnél volt, nem dőlt be a trükköknek. A negyedik bójakerülés után a Luna Rossa még egyszer megközelítette ellenfelét, Burlingéknek azonban sikerült hamar foilra állítaniuk az AC75-öst, és előnyüket 29 másodpercre növelve megnyerni a futamot.

A nap második futama a tervek szerint egy órával később startolt volna, de a szél egyszerre elcsendesedett, ezért a versenyigazgatóság úgy döntött, szerdára halasztja a 10. futamot.

Az Emirates Team New Zealand keddi futamsikerével 6-3-ra módosította az összetett állását, ami azt jelenti, hogy ha Peter Burling csapata holnap behúzza a hetedik győzelmét, megvédik és Új-Zélandon tarthatják a Vén Bádogserleget.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.