AC: Olasz szakértők hozhatják helyre a Britannia félrekalibrált szárnyait

Rosszul kalibrálták az INEOS Team UK hajójának szárnyait, ezért gyenge szélben a Britanniának túl nagy a kilengése, ami komoly sebességvesztést okoz – állapították meg szakértők az Amerika Kupa felvezető versenyének, a Karácsonyi Kupának az elemzése alapján. Az olasz Quantum Sails csapata felajánlotta, hogy segít versenyképessé tenni a brit AC75-öst – amennyiben a vetélytársak megengedik.

Vittorio d’Albertas és Pietro Pinucci elmélete szerint a Britannia tervezési szakaszában hibásan kalkulálták ki az AC75-ös hajó szárnyainak (foil) dőlésszögét, ezért a hajónak túl nagy a vertikális kilengése, amit csak túlkormányzással lehet ellensúlyozni – számolt be a brit Sailweb honlap.

D’Albertas és Pinucci szerint a probléma főként gyenge, élénkülő szélben mutatkozik meg, amikor a Britanniának fel kellene feküdni a vízre, és a foilok segítségével kiemelkedve hasítani a vízfelszín fölött. Az INEOS legénységének emiatt túlzott szárny- és/vagy kormányszöget kellett alkalmaznia, ami jelentősen lassítja a hajót. A probléma a fordulóknál még erősebben jelentkezik, ezért hiába volt elfogadható a Britannia „repülési sebessége”, Ben Ainslie-ék a bójákhoz közeledve rendszerint elveszítették előnyüket.

Bár az Amerika Kupa szabályai nem teszik lehetővé jelentős átalakítások elvégzését, az olasz Quantum Sails vezetői felajánlották segítségüket brit sporttársaiknak a szárnyak újrakalibrálásában. Cél, hogy a Britannia új foilokkal állhasson ki a január 15-én kezdődő Prada Challenger-sorozatra, a 36. Amerika Kupa második felvezető versenyére.

A Sir Ben Ainslie vezette INEOS Team UK meglepetésre utolsóként zárta a december 17-19. között megrendezett Prada Christmas Race-et, és szégyenszemre egyetlen futamgyőzelmet sem tudtak szerezni a megrendezett 12 futamon.A Prada Christmas Race győztese, a Te Rehutai (Emirates Team NZL) 49 csomós – 91 km/órás (!) – rekordsebességet ért el a regatta második napján.

A futamok itt nézhetők vissza: https://www.youtube.com/channel/UCo15ZYO_XDRU9LI30OPtxAg

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotók: INEOS Team UK Media

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.