AC: Ki jön, ki marad?

Még nem tudni, hogy kik és pontosan milyen szabályok alapján küzdhetnek majd meg az j-zélandiakkal a 36. Amerika Kupáért - de a kép már tisztul.

Még nem tudni, hogy kik és pontosan milyen szabályok alapján küzdhetnek majd meg az j-zélandiakkal a 36. Amerika Kupáért – de a kép már tisztul.

Könnyen lehet, hogy csak az új-zélandi csapat marad többé-kevésbé változatlan szereplője a 36. Amerika Kupáért 2021-ben folytatandó küzdelemsorozatnak. A csapatok zöme ugyanis meglehetősen csalódottan fogadta, hogy kukázhatja azt a rengeteg fejlesztést, amelyet az utóbbi években folytatott. A korábbi címvédő Team ORACLE USA egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy versenybe száll-e. Részben ezért hallgat az amerikaiakra támaszkodó Softbank Team Japan is a folytatással kapcsolatban. A franciák ugyan szeretnének újra ringbe szállni, de hivatalosan még ők sem jelentették be az indulási szándékukat. A britek viszont igen – még ha nem is túl boldogan. (Sir Ben Ainslie különvélményét a hajóosztály-váltásról cikkünkben olvashatják.) A svédek hosszas közleményt adtak ki a kérdésről, de nehéz belőle kiolvasni, hogy mi is a valódi szándékuk, nagyjából azt közlik, hogy mindent meg kell még vizsgálniuk, mielőtt elköteleznék magukat. Ugyanakkor az új hajóformula máris új érdeklődőket vonz: a New York Yacht Club közleményben tudatta, hogy saját csapattal szándékoznak nekivágni a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemnek a Bella Mente Quantum Racing Association-nel karöltve. A vállalkozást az utóbbi évtized két legsikeresebb amerikai vitorlázója, John J. „Haup” Fulth és Doug DeVos irányítja.

A játékszabályok megismerésének menetrendje

„Mielőtt elköteleznénk magunkat az indulás mellett, pontosan tudnunk kellene, hogy mégis milyen játékban veszünk részt.” – fogalmazott Jimmy Spitthill, az ORACLE Team USA skippere és vezetője nemrégiben azzal kapcsolatban, hogy miért nem nyilvánították még ki egyértelműen a részvételi szándékukat a 36. Amerika Kupán. Bár az amerikai veterán igénye jogos, mégis furcsa, hogy éppen ő sürgeti a kiwiket, hiszen a 35. kupaverseny esetében ő kilenc hónapig várt, mielőtt ismertette volna a keretrendszert. Aztán újabb nyolc hónappal később meg is változtatták az elképzeléseket – ami meglehetősen kínosan érintett néhány csapatot, amelyek már idejekorán elkezdték a felkészülést.  Az új-zélandiak pontos menetrendet tettek közzé a hajók paramétereinek és a lebonyolítási szabályok ismertetésével kapcsolatban. Ennek részeként szeptember 11-én hivatalosan is bejelentették, hogy a mostani katamaránok helyett olyan egytestű, 75 lábas hajókkal kívánnak küzdeni, amelyek erős és gyenge szélben egyaránt versenyképesek. Ezek pontosabb paramétereit lapzártánk után, november 30-án ismertetik. Hivatalos nevezésre jövő februártól nyílik mód, márciusban pedig véglegesítik a lebonyolítási forgatókönyvet és a hajókra vonatkozó szabályokat. Ezzel azért várnak március végéig, mert a nevezők véleményét is meg szeretnénk hallgatni. Jövő tavasszal tehát már mindent fogunk tudni a 36. Amerika Kupa keretrendszeréről. Addig azonban egészen biztosan lesz még némi szájkarate a csapatok között erről…

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.