A TOP5-ben végzett Mári és Zsombi a világkupán

Elmaradtak az éremfutamok, így végül Érdi Mári a 4. Berecz Zsombor pedig az 5. helyen végzett az Enoshimában rendezett világkupán.

Az enoshimai világkupa versenyen – hasonlóan a korábbi olimpiai tesztversenyhez – alkalmas szél hiányában elmaradt az éremfutamok jelentős része – közöttük a magyar érdkeltségű laser radial és finn osztályéi is. Így a szombaton kialakult állás lett a végeredmény, azaz Érdi Mári a 4., Berecz Zsombor pedig az 5. helyen végzett.

„Nagyon sajnálom a medal race elmaradását, mert a brit Younggal nagyon közel álltunk egymáshoz és biztosan kitűnő tapasztalatokat szerezhettem volna a mezőnybeli match race versenyzésben” – mondta Érdi Mári a hunsail.hu-nak. Sőt, matematikai esélye a verseny megnyerésére is volt. „Stresszesen kezdődött a verseny és csak az utolsó két napon versenyeztem úgy, ahogy azt elvárom magamtól.” Mári rajtjai saját bevallása szerint nem sikerültek túl jól, „mintha féltem volna a vonaltól és gyakran későn indítottam”. Azokban az esetekben, amikor időben indított, általában az első ötben ért fel a krajcbójához. Erősségei között említett ugyanakkor a pályán való helyezkedést és a szélfordulók kihasználását, valamint a sebessége is jó volt akár kis szélben, akár nagy szélben versenyzett.

A versenyt a tavalyi világbajnok belga Emma Plasschaert nyerte, a korábbi kétszeres világbajnok dán Anne-Marie Rindom és az ugyancsak világbajnok brit Alison Young előtt. Mári mögött a szintén világbajnok, riói olimpiai bajnok holland Marit Bouwmeester végzett.

A szombati versenynapon futamot is nyert Berecz Zsombor végül az 5. helyen zárta a versenyt úgy, hogy a medal race-ben számszakilag a 2. hely is elérhető volt. A versenyt a holland Nicholas Heiner (az előolimpi második helyezettje) nyerte a horvát Olujic és a görög Mitakisz előtt, a negyedik helyen a spanyol Cardona mendez végzett Berecz mögött pontazonossággal a brazil Zarif következett.

A harmadik magyar vitorlázó olimpiai kvótát bő másfél hónappal ezelőtt megszerző Vadnai Benjamin ezúttal a 31. helyen végzett a laser standard osztályban, testvére, Jonatán viszont a nagyszerű16. helyet érte el. Nyert a ciprusi Kontidesz az ausztrál Wearn és a francia Bernaz előtt. „Egy nagyon erős szeles világkupán vagyunk túl egy húzós szezon utolsó versenyeként. Számomra nem sikerült túl jól. Az előolimpiával együtt túl sok volt és kiégtem a világkupára. Viszont erre jó, hogy ketten vagyunk a mezőnyben így most Joni villantott szépet.”

A férfi 470-esek között a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor kettős a 17. helyet szerezte meg úgy, hogy legjobb futameredményük egy 8. hely volt. Nyert az ausztrál Belcher-Ryan kettős a spanyol Xammar-Rodriguez és a japán Doi-Kimura egységek előtt.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.