A Jeney-De Jonghe csapat nyerte az első balatoni 29er Európa Kupát

Négy versenynap és 14 futam eredményei alapján hirdettek győzteseket a Sailstore.hu 29er Európa Kupán, amelyet a Balatonfürdei Yacht Club rendezett.

Változatos, olykor kifejezetten nehéz szeles körülmények között sikerült teljesíteni a tervezett futamszámot a hazai vizeken idén első alkalommal rendezett Európa Kupa nemzetközi 29er versenyt, a verseny főrendezőjeként a futamok lebonyolításáért Kárpáti Bence felelt. Az Európa Kupa mezőnyét 7 cseh, 2 német, 1 osztrák, 2 máltai, 1 svéd és 10 magyar egység alkotta – számolt be róla a Hunsail.hu.

A versenynapok már-már papírforma szerint halasztással indultak, de szerencsére egyik versenynap során sem kellett túl sok időt tölteni a várakozással. Csütörtökön 8 csomós stabil szélben, 28 perces átlagidővel zajlottak a futamok. Pénteken az eleinte ígéretesnek tűnő délnyugati 5-6 csomós szél leállt, így a kezdést 14:00-ra halasztotta a rendezőség, bízva a frissülésben. A várakozásoknak megfelelően 7-9 csomós, 230-250 fokról fújó szélben 3 futamot tudtak teljesíteni a versenyzők. Az egységek bátrabban, de nagyon fegyelmezetten rajtoltak, csupán néhány UFD-t kellett kiosztani.

Szombat volt a verseny nehéz szeles napja. Erőben és irányban is voltak jelentős eltérések, néha két futam között pár perc várakozásra volt szükség, hogy igazítson a főrendező a pályán és a szél ereje is visszatérjen. Végül a vártnál korábban érkező északi szél mentette meg a mezőnyt a hosszú várakozástól, 5-18 csomó közötti szélben 4 futam sikerült.

Az utolsó versenynapot ismét halasztással kezdték, de 9 óra után nem sokkal ígéretes 5-6 csomós délnyugati szél kezdett fújni, ami tovább erősödött a nap folyamán. Stabil 335 fokos irányból, 7-8 csomós alapszélben sikerült 3 korrekt futamot teljesíteni. A szélerő periodikus változása okozott némi kihívást, amit a pályatengely méretének változtatásával oldott meg a rendezőség. „Nagyon szép zárása volt az eseménydús 4 napnak” – értékelte Kárpáti Bence a mai napot.

Az első helyet, végig magabiztos vezetés mellett a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, a július végi gdyniai világbajnokság 8. helyezettjei, Jeney Máté és De Jonghe Arthur szerezték meg, e mellett a legjobb vegyes korcsoportú páros címét is bezsebelték.

A dobogó második fokára máltai csapat állhatott fel: Richard Schultheis és Max Körner. A harmadik helyet az első női 29er világbajnok páros, Martina Carlson és Amanda Ljunggren szerezte meg, akik egyben a legjobb női egységnek is bizonyultak. Negyedik lett Roman Egger és Paul Kropfitsch (AUT), ötödik lett Szabó Roni Oszkár és Petrányi Botond az EGIS versenyzői, hatodik helyen pedig a máltai Antonia Schultheis és Maria Gonzales Gracia végzett.

Részletes eredmények a csatolt dokumentumban vagy az online hirdetőtáblán.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.