9 tuti app a vízre

Alig több mint egy évtized alatt a hajózási alkalmazások – mind az okostelefonokon, mind a táblagépeken – teljesen átalakították, megváltoztatták a szokásainkat. Íme egy remek gyűjtemény a leghasznosabb, legfontosabb hajós applikációkból!

Ma már könnyen elérhető és megfizethető, hogy szinte az egész világ részletes térképeit a zsebünkben hordjuk, köszönhetően a hajózási alkalmazások szédítő választékának. Már arra sincs szükség, ébresztőt állítsunk be arra, hogy meghallgassuk a hajózási időjárás előrejelzést. Az alkalmazások segítségével figyelmeztetést is kaphatunk, ha a horgony nem tartja a hajónkat, miközben a parti étteremben vacsorázik a csapat. Összegyűjtöttük Nektek a legjobb hajózási alkalmazásokat. A Yachtclub24.com cikke.

10

C-Map Boating

Az első alkalmazás talán kevesek által ismert térképes alkalmazás. Ha van internet-hozzáférésünk, akkor térképek garmadájájoz juthatunk hozzá. Az ingyenes verzió szerencsére majdnem ugyanazokhoz a térképekhez ad hozzáférést, mint a prémium kiadás. Persze itt is van néhány olyan plusz funkció, amelyeket csak a fizetős előfizetéssel lehet feloldani. A program tartalmazza az alapvető útvonalkészítést és a távolságmérést is, bár ez utóbbi nem tartalmazza az iránytű irányt, ami elég furcsa hiányosság. Az alkalmazás prémium verziójával térképeket tölthetünk le, amelyek offline is használhatók, valamint továbbfejlesztett időjárási adatokhoz is hozzájutunk.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android:

Download from Play Store

10

Navionics

Ez az egyik legismertebb alkalmazás, amit szerintem sokunk használ. Én soha nem hajózok e nélkül az alkalmazás nélkül. Van ingyenes verzió is természetesen amely lehetőséget add térképek hozzáféréséhez, de nem érdemes spórolni a fizetős térképek megvásárlásán. A fizetős verzió segítségével többek között a közösség által megosztott plusz hajózási ismeretek, az adott helyrajzi pontra vonatkozó ismeretek is elérhetővé válnak.

A számtalan plusz szolgáltatás mellett fontos kiemelni az időjárási információkat is amelyek szintén elérhetővé válnak.

Az előfizetések között választhatjuk a Platinum+ opciót is amely olyan plusz szolgáltatásokat is ad mint a domborzati viszonyok, vagy a partmenti vizek szonárral történő feltérképezését, 3D-s képek, és panoráma fotók.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android:

Download from Play Store

10

SailGribWR

Számos hajózási alkalmazás kiszámítja a kikötők közötti útvonalat, de ezek többsége egyszerű algoritmusokat használ, amely azt feltételezi, hogy motorcsónakban ülünk, vagy motort használva hajózunk. Az útvonal kiszámítása egy vitorlázó számára nem egyszerű, figyelembe kell vennie a szél vagy az árapály hatásait is.

A SailGrib alkalmazás egy olyan termékcsomagot kínál, amely a lelkes vitorlázók számára csúcsminőségű útvonaltervezést biztosít, beleértve egy sor előrejelzési modellt is. A SailGribWR valóban a legtöbb olyan funkciót kínálja, amelyek általában csak egy igen drága, nagy teljesítményű PC-alapú szoftverben találhatók meg.

Különösen lenyűgöző, hogy ez a hajózási alkalmazás képes ezt a funkcionalitást egy olyan felületen keresztül kínálni, amely a PC-alapú lehetőségekhez képest rendkívül leegyszerűsített.

Igaz, hogy idő és türelem kell ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki ebből a rendszerből, de egy komoly útvonaltervezéshez érdemes kipróbálni.

Az alkalmazás többféle időjárási modellt használ, beleértve a finomabb Arome-adatokat is, és olyan opcionális bővítményekkel is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az árapály-adatok figyelembevételét az útvonal-számításba. A legnagyobb hátránya, hogy ez az alkalmazás csak Androidos készülékekkel kompatibilis.

Az alkalmazás letöltési linkje:

Android:

Download from Play Store

10

Savvy Navvy

Ez a kombinált útvonaltervező alkalmazás figyelembe veszi a vitorlások igényeit, és egy rendkívül hatékony rendszerként használható, amely magában foglalja a térképrajzoló funkciót is. Más útvonaltervező szoftverektől eltérően arra alapozza hogy a tervezésnek gyorsnak, mindenki számára könnyen érthetőnek és intuitívnak kell lennie.

A Savvy Navvy ezért nem rendelkezik a SailGrib kifinomult funkcióival, de bárki, aki alapvető navigációs ismeretekkel rendelkezik, használatával azonnal segítséget kap. Az tervezés eredményeit akár a hajón lévő plotterre is letöltheti, ha plottere alkalmas a telefonnal történő adatkommunikációra.

Természetesen ez az alkalmazás is alkalmas térképek letöltésével offline használatra.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android:

Download from Play Store

10

Imray Tides Planner

Ezt az alkalmazás talán nem kell bemutatni. Az árapálymagasság számítása korábban bonyolult és időigényes volt, de ez az egyik olyan terület, ahol egy hajós alkalmazás hatalmas különbséget jelenthet. Az Imray’s Tides Planner egyike azoknak, amelyek mind az árapály-, mind az árapály-magassági adatokat könnyen emészthető érthető formátumban biztosítják.

Ez utóbbi grafikus formában érhető el, és az időben előrefelé görgetve azonnal megmutatja a dagály magasságát bármely időpontban és helyen. Ez rendkívül egyszerűvé teszi a másodlagos kikötői árapálymagasság-számításokat.

Egy ismeretlen kikötőben például gyorsan kitalálhatja, hogy a következő apályig mennyivel csökken a hajó alatti mélység – és így azt is, hogy kell-e másik kikötőhelyre költöznie ahhoz, hogy ne kelljen attól aggódnia, hogy a hajója megfeneklik.

Az alkalmazásnak az ingyenes verziója csak naponta egyszer szolgáltatja ezeket az adatokat a világ kikötőinek hatalmas adatbázisára alapozva. Egy kis éves előfizetésért cserébe ezek az adatok a nap bármely szakaszában elérhetővé válnak.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android

Download from Play Store

10

Windy

A legjobb időjárási adatok beszerzése elengedhetetlen, mielőtt vízre szállnánk. A Windy Pro verziója számos modellből származó adatokat kínál, beleértve az ECMWF-et, valamint az Egyesült Királyság déli felében és Franciaországban élők számára a finomabb Arome adatokat.

Az adatok könnyen érthető formátumban jelennek meg a paraméterek széles skáláján. Az átlagos szélsebesség, a széllökések, a szélirány, a csapadék, a felhőzet és a felszíni nyomás alapjai jól lefedettek, óránkénti időbeli lépésekkel.

Ez az alkalmazás kötelező minden vitorlázó számára.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android

Download from Play Store

10

PredictWind

A PredictWind egy másik, bár jóval drágább időjárási alkalmazás, amely útvonalválasztási lehetőségeket is tartalmaz. Saját modellezési módszert futtat a legnépszerűbb vitorlázó területekre világszerte, amely olyan algoritmusokat is tartalmaz, amelyeket először az America’s Cup számára fejlesztettek ki.

Ez egy rendkívül népszerű hajós alkalmazás főleg a versenyzői közösség körében, de minden hajósnak érdemes használni aki nagy távolságokat akar bevitorlázni.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android

Download from Play Store

10

Anchor! drag alarm

Még egy jól fogó horgony is elengedhet széllökéskor, dagályváltozáskor, vagy ha egy másik hajó ráfut a horgonykötelekre.

A horgonyriasztó alkalmazásoknak ezért nagy fontosak. Bár sok térképplotter és egyéb más alkalmazás is tartalmaz ilyen riasztást, nagyon hasznos lehet, ha a telefonodon is van egy ilyen alkalmazás.

Ideális alkalmazás, arra az esetre is, ha nem tartózjodsz a fedélzeten. Akár még az Apple Watch-ra is kaphatsz riasztást. Ezt az alkalmazást sokan ismerik nagyon szeretik és egy egyszeri minimális díjért használhatod.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android

Download from Play Store

10

Marine Traffic

Az AIS-adatok megváltoztatták a tengeren zajló szabadidős és kereskedelmi forgalomról alkotott képet. A hajózási alkalmazás ugyan nem helyettesíti az AIS-berendezéseket a fedélzeten, de nagyszerű a vízen lévő barátok és családtagok követéséhez, a hajózási útvonalak megértéséhez és még sok máshoz.

A Marine Traffic volt az első olyan alkalmazás, amely az AIS adatokat mobil eszközökön megjelenítette. De még mindig a legjobbak ilyen jellegű alkalmazádok között tartjuk számon. Az alkalmazás már valós idejű széljárást és 48 órás előrejelzéseket is tartalmazza, valamint egy kiterjesztett valóság módot is, amely a hajó adatait mutatja, ha a telefon kameráját a hajóra irányítja.

Az alkalmazás letöltési linkjei:

iPhone:

Download from App Store

Android

Download from Play Store

További érdekes cikkeket itt találsz!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.