Applikációk balatoni hajósoknak

Ne gondoljuk, hogy csak azért, mert a vitorlázás nem a motoros és elektronikus szerkezetekről szól, még ne lehetne high-tech segítségünk a hajózásban! A mindenki zsebében ott lapuló okostelefon, vagy a kabinban magunkkal vitt táblagép olyan applikációkkal segítheti a vitorlázást, amelyekről korábban nem is álmodtunk. Cikkünkben a balatoni hajózást megkönnyítő alkalmazásokat mutatjuk be.

Ne gondoljuk, hogy csak azért, mert a vitorlázás nem a motoros és elektronikus szerkezetekről szól, még ne lehetne high-tech segítségünk a hajózásban! A mindenki zsebében ott lapuló okostelefon, vagy a kabinban magunkkal vitt táblagép olyan applikációkkal segítheti a vitorlázást, amelyekről korábban nem is álmodtunk. Cikkünkben a balatoni hajózást megkönnyítő alkalmazásokat mutatjuk be.

BalatonHelp: Vízi mentés villámgyorsan

Ha bajba kerülünk, a vízi mentés hatékonyságát gyakran rontja, hogy a tó közepén bajbajutottak nehezen tudnak pontos helymeghatározást adni a segítségükre siető mentőknek. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezért hozta létre azt az okostelefonos segélykérő alkalmazást, amely jelentősen megkönnyíti az életet: egyszerre növeli a vitorlázók biztonságérzetét, és meggyorsítja a segítségnyújtást is. Az ingyenesen is elérhető alkalmazás Android, iOS és Windows készülékekre is letölthető, pillanatok alatt azonosítja a segélykérő mobiltelefonszámát és a készülék pozícióját, így a mentőhajó jelentősen gyorsabban a helyszínre tud érkezni. A pontos helymeghatározáshoz természetesen engedélyezni kell, hogy az alkalmazás használhassa a készülék GPS vevőjét. A rendszer azoknak is megoldást kínál, akik több hajót vagy bérelt hajót használnak, vagy egyszerre csak rövidebb időt töltenek a Balatonnál.

Elérhető: Android, iOS, Windows

Android értékelés: 4,7

iOS értékelés: 4+

Méret: 209 kB – 1,43 MB

 

BalatonSailing: Útikönyv hajósoknak

A balatoni hajózást könnyíti meg a BalatonSailing alkalmazás navigációs funkciója, hiszen könnyedén kiválaszthatjuk a célpontunkat a települések, kikötők és éttermek közül, majd az applikáció műszerpultja egyszerűen értelmezhető formában mutatja az irányt, a távolságot és a sebességet. Az időjárás menüpontban nemcsak olyan alapvető információk, mint a levegő és a víz hőmérséklete, a szél iránya és erőssége, vagy a viharjelzések tudhatók meg, hanem településenként lebontva is lekérdezhetők a széladatok. A BalatonSailing pedig igazi vízi útikönyvként is funkcionál, hiszen a kikötők felszereltsége és szolgáltatásai mellett gasztronómiai kalauz is, az ajánlott helyek ismertetőjével és elérhetőségeivel, hogy ne csak a vízen, hanem szárazon is a legjobb helyre mehessünk.

Elérhető: Android, iOS

Android értékelés: 3,8

iOS értékelés: 4+

Méret: 5,2 MB – 6,6 MB

 

Balaton: A magyar tenger adatbankja

Egyszerűen csak Balaton névre hallgat az a mobilalkalmazás, amely csak iOS eszközökre érhető el. Az ingyenesen letölthető változatban a „magyar tenger” számtalan adatát kérdezhetjük le, így a tó vizének hőmérsékletét tizedes pontossággal, vagy az aktuális vízszintet Balatonakalinál, Tihanynál és Siófokon. A hőmérsékleti, időjárási és UV-B sugárzási adatok óránként frissülnek, és láthatjuk a széladatokat, a napkelte és naplemente idejét, illetve az addig hátralévő időt is. A viharjelzés esetén hasznos funkció, hogy a kijelzőn sárgán, illetve pirosan villogó csík hívja fel rá elkerülhetetlenül a figyelmünket, ezeket az adatokat félpercenként kérdezi le a rendszer. Az alkalmazás navigációra is használható, ilyenkor az aktuális pozíciónk, a becsült magasság és a sebességünk jelenik meg, de segélyhívásra is alkalmas az applikáció. A 22 hajóállomás, 27 vitorláskikötő, 53 település és 97 strand adatait tartalmazó adatbank alapvetően ingyenes, és egyes szolgáltatásai sem drágák, 0,99 eurós áron vehetők igénybe.

Elérhető: iOS

iOS értékelés: 4+

Méret: 6,5 MB

 

I love Balaton: Szórakozás a parton

A kikötés után sem kell eltévednünk, az I love Balaton alkalmazás ugyanis a hasonló nevű online portálhoz hasonlóan rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínál. Mostantól nem kell találomra kiválasztanunk a megfelelő helyet az ebédhez vagy vacsorához, hiszen az alkalmazás készítőinek csapata már letesztelte ezeket a helyeket, hogy nekünk ne kelljen csalódnunk. A kiválasztott településről megjelenő cikkeket egy csokorba gyűjti, de a közelben lévő strandok, szálláshelyek, látnivalók és éttermek sem maradnak ki a felsorolásból. Az alkalmazás olyan hasznos funkciókkal segít, mint az orvosi ügyeletek adatai, vagy a gyerekekkel ajánlott helyek. Az I love Balaton elérhető Android és iOS rendszeren is, és az ajánlók mellett kedvcsináló fotógalériát és időjárási információkat is tartalmaz.

Elérhető: Android, iOS

Android értékelés: 3,0

iOS értékelés: 4+

Méret: 5,5 MB – 7,5 MB

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.