2021-re halasztják a Rolex Giraglia Cup-ot

1953 óta még sose maradt el a mediterrán vitorlásverseny, jövőre június 11-19. tartják meg a tradicionális offshore összecsapást. A magyar Wild Joe rendszeres résztvevője a 240 mérföldes regattának, 2010-ben az összes futam alapján mért kombinációt meg is nyerte.

 

A Rolex Giraglia Cup a Saint Tropez – San Remo – Genova térségben zajlik és mindig váltogatják az indulási és érkezési várost, végigjárva az évek során a mediterrán tengerpartot. Jelentős vitorlás-turisztikai esemény, a befogadó városok nagy ünnepségeket rendeznek a közel 300 induló hajó fogadására, ami komoly idegenforgalmi látványosságnak számít ebben az időszakban. Az idei versenyre több, mint 200 hajó jelezte az indulását előnevezéssel. A Verseny több napos és több futamból is áll, a Saint-Tropez környékén zajló, partmenti inshore futamokon indulnak a legtöbben. A nagy attrakció a kb. 240 mérföldes offshore futam, ami Saint-Tropezből, a Korzika északi csücskénél meredező Giraglia-szikla megkerülésével, az aktuális befogadó városba fut be.

A COVID 19 világjárvány miatt kialakult bizonytalan helyzetben a Yacht Club Italiano és a szervező társklubok, a rendező városokkal és partnereikkel együtt úgy döntöttek, hogy elhalasztja a 68. Rolex Giraglia Cup-ot.A két országot érintő offshore vitorlás versenyt 68. alkalommal rendezték volna meg idén június 5-13. közöt. A Saint-Tropez és Genova között futó tradícionális regattát 2021. június 1-19.-re halasztották el. Nem lehetett más döntést hozni, ezt az érintett országok, Franciaország és Olaszország jelenlegi állapotai egyértelműen indokolták. A döntést megerősítették a világ összes sportágában zajló sorozatos lemondások, visszalépések és az induló csapatok, valamint a szervező önkéntesek egészségének megőrzése is elsődleges volt.

A regatta rendszeres résztvevője a 60 lábas magyar Wild Joe versenyjacht. A csapat már rutinos résztvevő ezen a távon, kategóriájukban igen jó pozíciókat tudnak tartani, bőven az első tíz százalékban szerepelnek a szuperjachtok között. A Wild Joe az elmúlt években DSS (Dynamic Stability Systems) szárnyakat kapott, amivel a friss, bőszeles szakaszokban versenytársaiknál lényegesen nagyobb sebességet tudnak a víztől elemelkedve tartani. Tavaly ezen a versenyen jócskán hasznát vették a hajó új tulajdonságainak – de a friss szélben induló regatta befutója már enyhe szellőben zajlott, ahol a DSS rakéták már nem üzemeltek.

A Rolex Giraglia Cup-ot 1953-as első megrendezése óta még sose törölték a versenynaptárból. Így a 75 éves Rolex sorozatból a Sydney Hobart jacht verseny maradt az egyetlen offshore vitorlás esemény, amelyet soha nem halasztottak még el az 1945-ös első megrendezése óta. Az 1925-ben életre hívott Rolex Fastnet Race-t a második világháború miatt, 1937-ben felfüggesztették és tíz évvel később 1947-ben tudták folytatni, onnantól minden második évben rendezik meg. Tavaly 48. alkalommal kellett a leggyorsabb jachtoknak megkerülni a Fastnet sziklát.

A Rolex Giraglia egyedi jellemzője, hogy az indulási és érkezési kikötőket mindig változtatják a mediterrán tengeren. A verseny üzenete a sokszor háborús viszonyban lévő két ország sporton keresztüli békés találkozása és közös, kulturális programokkal kísért vitorlás-turisztikai eseménysorozat szervezése.

A főrendező Yacht Club Italiano (YCI) a visszatérő résztvevőknek, vagy már benevezett csapatoknak különböző lehetőségeket ajánlott fel a nevezési díjakkal kapcsolatban. Lehetőség van nyilatkozni a befizetett díjakról, hogy a Liguriai Regionális Egészségügyi Minisztériumának, a COVID 19 sürgősségi ellátására szolgáló kórházi hajó javára ajánlják fel, amely olyan betegek százai számára nyújt segítséget, akiknek a karanténban dolgoznak a gyógyulásán, vagy a résztvevők kérésére a 2021-es verseny nevezésébe számítják be a már beérkezett díjakat.

A Giraglia Cup rekordját az Esimit Europe 2-vel Jochen Schüman tartja (ma Black Jack néven fut az erősen átalakított 100 láb hosszú szuperjacht), 14 óra, 56 perc, 16 másodperces idővel.

fotó: Gémesi Jóka / Wild Joe, Rolex szöveg: Gémesi Jóka

A Verseny hivatalos videójában feltűnik a magyar hajó a Wild Joe is:

https://www.youtube.com/watch?v=xXI-0pl8DlE

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.