Nyaralás tervezése 2022-ben: az idei év népszerű célpontjai

Jaj úgy élvezem én a strandot – szól a felejthetetlen sláger. Na, de vajon hol? Itthon vagy külföldön? És ha túl a határon, akkor melyik az a tengerpart, ami a legvonzóbb? Hova indulnak átlagosan a legtöbben, és mit diktál a nyaralási trend az idei esztendőben? Azonnal mutatjuk!

Mik a legnépszerűbb célpontok?

Valószínűleg nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy a két legkedveltebb nyaralási helyszín Olaszország és Horvátország. E kettőnek magyar szemmel aligha akad párja. Természetesen viszonylag sokan indulnak el a hegyekbe, Ausztriába vagy Szlovéniába, és Erdély meglátogatása is nagyon népszerű, viszont még mindig az olaszok és a horvátok a leginkább csábítóak. Hogy miért? A közelségen túl, ami nem hátrányos pozitívum, kétségtelenül az a fajta mentalitás és életszemlélet varázsolja őket ellenállhatatlanná, ami a sajátjuk. Mondhatnánk úgy is, hogy a temperamentumosságuk, de egyébként ez főleg az olasz népre jellemző. A horvátok másképpen karakteresek, de a nyitottságuk megkérdőjelezhetetlen.

A strandoláson túl, ami a tengerparton tényleg felejthetetlen élmény, a hajókölcsönzés Horvátországban a legkeresettebb szolgáltatás. Évről évre egyre többen szeretnék megtapasztalni a tenger közelségét, a hullámok ringatózását és úgy egyáltalán a végtelen kékség nyújtotta szabadságot. Hajókázni gyakorlatilag bármilyen tavon lehet, na de ki merné vitatni, hogy az a határtalanság, amit a tenger kínál, könnyedén felülmúlható? Valószínűleg senki. Erről árulkodnak a nyaralási statisztikák is, amik arról tanúskodnak, hogy ez nem az a tapasztalás, ami csak úgy, bármikor rekonstruálható és főleg bárhol.

Mi az, amit nem szabad elfelejteni?

A nyaralás tervezésének egyik lényeges része természetesen a konkrét helyszín megkeresése, a szállás lefoglalása, és úgy egyáltalán a program körvonalazása. Igen ám, de az eljutásról sem érdemes megfeledkezni, egészen konkrétan annak a tervezéséről és kivitelezéséről. Sokan ugyanis ezt a részletet hajlamosak nem különösebben górcső alá venni, és ez nem egyszer számolatlan negatív következményt hozhat magával. Az idegeskedés például ilyen faktor, ami könnyen kikerülhető, ha egy kis figyelem vetül az eljutás kigondolására.

Általában kétféle forgatókönyv létezik: a földi és az égi. Tehát vagy autóval, busszal (ez a szervezet utak esetén releváns), vagy repülőgéppel célszerű megközelíteni a nyaralás célpontját. Az, hogy mikor melyik a kifizetődőbb választás, semmiképpen sem állapítható meg általánosításra támaszkodva. Hogy miért? Azért, mert például a jelenlegi benzinárak mellett a repülőjegyek beszerzése lényegesen kedvezőbb variáció. Máskor pedig, amikor mérsékeltek az üzemanyagköltségek, akkor a repülés az, ami drágábban valósítható meg. Magyarul mindig az adott helyzet és az egyéni igények azok, amik kizárólagosan mérvadóak.

A tengeri nyaralás tervezése ilyen módon, a nüansznyi momentumok megvizsgálásával válhat teljessé, miközben a kivitelezés gördülékenysége és felhőtlensége borítékolható. Amikor pedig már a tenger látótávolságban hullámzik, akkor semmi sem számít: kezdődhet a kikapcsolódás! (X)

Fotó: iStock

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.