Repülő zsebrakéta

Miközben az Amerika Kupa-résztvevő csapatok még mindig küzdenek az új egytestű repülő hajóik megalkotásával, egy svájci fejlesztő előrukkolt egy nyolcméteres, könnyen szállítható foileres hajóval. Igen, egytestű, és igen, valóban repül.

Bár már több, mint 17 éve annak, hogy megjelent az első repülő egytestű hajó, a Moth, még mindig sem sikerült senkinek sokkal nagyobb változatot építeni ilyesféle víz fölött sikló, egytestű rakétából. Mostanáig. A svájci vitorlásversenyző, Eric Monnin tervezett ugyanis egy olyan nyolcméteres, négyszemélyes egytestű sporthajót, amely immár bizonyítottan képes stabilan száguldani a víz fölött. A Damian Weiss által épített különleges hajó első ránézésre olyasféle emelőszárnyakkal rendelkezik, amelyek jobban hasonlítanak motorkerékpárok kitámasztóira, mint sem a mostanság divatos foilerekre. Működési elvük is hasonló: a lee-oldalon kiemelik a vízből a hajót, így nagyítják sokszorosára a dőlés ellen ható kiegyenesítő erőt.

A mindössze 650 kilogramm súlyú hajó már 6-8 csomós szélben képes kiemelkedni a vízből – és onnantól jön az igazi repülés. „12 csomós szélben 50-60 fokos TWA mellett 16-20 csomós tempóra vagyunk képesek a hajóval, 15-20 csomós szélben pedig akár 27 csomóval is száguldhatunk csupán alapvitorlázatot használva” – számolt be a hajó képességeiről a Yachting Worldnek Eric Mannin.

Minden csodálatos képessége és tulajdonsága ellenére a Monofoil névre keresztelt hajó még nem érett a sorozatgyártásra, fejlesztője kísérleti járműnek szánta, és annak megfelelően is használja csapatával. Ugyanakkor a zseniális zsebrakéta bizonyította, hogy lehetséges akár 8 méteres, szállítható, négyszemélyes repülő egytestű versenyhajót is építeni. Utódjaira aligha kell már sokat várni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.