5 remek tengeri daysailer

Nem csak a nagyobb hajókra igaz, hogy hódít a retró: a kisebb vitorlásoknál is egyre inkább újra divatba jönnek a klasszikus formák. Be is bizonyítjuk öt olyan remek kishajóval, amelyek minden kikötőben elismerő pillantásokat kapnak.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Kép: Gyártók

Leszaladni a kikötőbe, eloldani a köteleket, aztán nekivágni a víznek. Délután visszatérni, egy perc alatt elpakolni, majd hazaindulni. A szabadidős hajózás erről is szól, az ilyen kalandokhoz pedig nem kell állómagasság, fürdőszoba és franciaágyas kabin.

Arra az esetre, ha néha egy-egy estét mégis a fedélzeten töltünk, vannak fekhelyek, amiken – a napi élmények után – kényelmes alvás esik. Kis ficakban kis WC, kis hűtő, kis kézmosó – erről szólnak a daysailerek. Kis hajó, nagy kaland! Alább öt, alapvetően nappali túrázásra szánt vitorlást mutatunk be, amelyek a világ különböző pontjain épülnek, de mind egyformán jól testesítik meg a daysailer életérzést. És mind-mind a régi szép idők klasszikus formáit idézik. Íme a kedvenceink!

Wallynano Mk II

5 remek tengeri daysailer

Wally, és kész. Ezzel mindent el is mondtunk róla, ami a minőségét illeti. 2,60-as merülése sajnos kizárja a hazai használatot, de kihagyhatatlan eleme egy ilyen felsorolásnak. eredetileg dízelmotorral tervezték, de ma már elektromos meghajtás viszi előre, amikor nem a vitorlák.

Tofinou 9.5

5 remek tengeri daysailer

Tervezésekor külön odafigyeltek arra, hogy egy ember is könnyedén boldoguljon vele, minden kezelőkötél a kormányos keze ügyébe esik. Alap felszereltségének része a karbon árboc és a felhúzható tőkesúly. 2,45 méteres szélességének köszönhetően közúti szállításának sincs különösebb akadálya. Ezt bizonyítja is, hogy a Balatonon is látható belőle egy gyönyörű példány.

Aries 31

5 remek tengeri daysailer

Ötvöződik benne a huszadik század elejének esztétikuma és a huszonegyedik századi technológia. Tervezője a főleg versenyjachtokban utazó Javier Soto Acebal. Fedélzetborítása igazi tík, bútorai valódi fából készülnek.

Eagle 38

5 remek tengeri daysailer

Kokpitjában hatan üldögélhetnek nagy kényelemben, viszont csak három fekhellyel rendelkezik. Kezelése nem igényel nagy létszámú legénységet, de az opcionálisan rendelhető elektromos csörlőkkel tovább egyszerűsíthető.

Saffier Se 27ft

5 remek tengeri daysailer

Listánk legújabb darabja, a közönség a 2020-as Boot Düsseldorfon találkozhatott vele először. Lendületes darab, a sebessége hamar felkúszik a két számjegyű tartományba. Dízel és elektromos motorral is szerelik, utóbbi – az akkumulátorokkal együtt – 70%-kal kisebb tömegű. Standard merülése mindössze 1,4 méter (verseny tőkesúllyal 1,6; rövid kíllel 1,05). Beltere négy ágyat rejt.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.