10 kedvenc részletünk

A Budapest Boat Show nyitása előtt egy bő hónappal – mintegy bemelegítésként – megemlékezünk a balatoni hajókiállításról. Megmutatjuk a kiállításon látott kedvenc apróságainkat a Vitorlázás Magazin 2018/6-os számában megjelent cikkünk nyomán. Szöveg és kép: Vitorlázás Magazin

  1. Duplán nyitható kabinlejárati fedél

Scholtz Imréék mindig meglepik a nagyközönséget – alapvetően remek minőségű, igazi kézimunkával készülő, elegáns és klasszikus vonalvezetésű hajóikkal. Ezt a részletet a Scholtz 8.8-ason szúrtuk ki: a kabinlejárat nyílásának teteje nem csak egyszerűen hátratolható, hanem a nyílás a szokásosnál hosszabb, a tetőt pedig két külön állásban is állíthatjuk kedvünk és az időjárás szerint. Ha teljesen hátratoljuk, kényelmes állóhelyet nyerünk a bumm alatt.

  1. Grószschott a fejünk felett rögzítve

A Beneteau újdonsága kényelmessé teszi vendégeink életét a kokpitban, hiszen a nagyvitorla behúzókötelét a gyártó száműzte az életterünkből a kabinlejárat fölötti hídra. „Egyre jellemzőbb az a trend, hogy a fedélzeten csak egyetlen ember foglalkozik a hajó kezelésével, egyre több a vendég az utasok között. Ezt ismerte fel a Beneteau, és ennek megfelelően igyekszik az ilyen részletekkel is kényelmessé tenni az életet a hajón” – fogalmazott a márka hazai importőre, Láng Róbert az Oceanis 35.1-esen kiszúrt megoldásról. Oké, nem ezzel állíthatjuk be a legpontosabban a nagyvitorlát, de tényleg olyan sokszor lenne szükség erre, mint ahányszor egy-egy utasunk átesett a kokpitban keresztben rögzített traveller-kocsi sínjén?

  1. Nincs többé vörösborfrász!

A hajó és a vörösbor csak látszólag jó kombó, (hiszen ki ne kívánna meg egy pohár jó bort néha a decken?), valójában olyanok, mint a macska és a kanári közös ketrecbe zárva. A borospohár (tudjuk jól) előbb-utóbb engedelmeskedik a használatával egyenes arányban növekvő gravitáció erejének, és a vörös nedű a tíkfa-burkolaton köt ki, a szilánkok pedig a talpunkban. Az egyetlen érdemi alternatíva otromba műanyagpoharak alkalmazása – de eldobható PVC-ből fogyasztani minőségi vörösbort a hajónk fedélzeten kicsit olyan, mintha illemhelyen szívnánk kubai szivart… Ez a jópofa, beépíthető borospohártartó azonban megoldja a gondunkat, hiszen meglehetősen stabilan tartja a poharunkat. Igény szerint pedig műanyag talpas pohár is beleállítható.

  1. Vízicsúszda

Még hogy a nyitott fartükör és a lehajtható napozóplatform a legjobb ma ismert megoldás a közvetlen vízkapcsolatra? Ezt csak azok mondják, akik nem láttak még ilyen felfújható vízicsúszdát, amelyet könnyedén rögzíthetünk szinte bármilyen farkiképzésű hajón! A gyerekek biztosan imádni fogják – a vízi rendőrök már kevésbé…

  1. Grillsütő a decken

Komolyan gondolja a Dufour, hogy a kokpit nem csak munka- hanem élettér is. Ezt bizonyítja, hogy már kisebb hajóin is kínál olyan extrákat, mint ez a praktikus, ülődobozba rejtett fedélzeti grillsütő. Persze gázzal, nem pedig a vitorlákra veszélyes faszénnel üzemel – és használaton kívül nem foglal fölösleges helyet.

  1. Komplett konyha egy elemben

Nem csak grillsütőt, de kihajtható munkateret és mosogatót is magában foglal az az esztétikus kis konyhaegység, amelyet a Balaton Boat Show alkalmával debütált világújdonságon, a Greenline Neo fedélzetén láttunk. Igaz, ez a mini konyha jóval nagyobb helyet foglal el, mint az előbb bemutatott Dufour-féle megoldás, de egy ekkora hajón ez nem okoz gondot.

  1. Tároló rekeszek a fedélzeten

Kocsi kulcs, mobiltelefon, tablet, óra – csak néhány azok közül az apróságok közül, amelyek rendszerint nálunk vannak, amikor fellibbenünk a hajóra. Az olyan praktikus kis tárolóknak köszönhetően, mint amilyeneket a Hanse legtöbb modelljén láthattunk, megelőzhetjük, hogy zsebünkből a vízbe essen valami – vagy össze-vissza kallódjon a kokpitban egynémely apróság. A sötétített, de átlátszó fedél is jó ötlet, így ki sem kell nyitnunk a rekeszeket, ha keresünk valamit.

  1. A Bismark hídja

Tisztán esztétikai szempontból érdekes a Greenline Neo kapitányi állása. A hatalmas, letisztult fekete műszeregység szinte félelmetesen komoly külsőt kölcsönöz a vezető munkaterének. Csak azért válogattuk be a mostani gyűjteményünkbe, mert különleges.

  1. Profi kormányrúd

A kiállításon a 25-ös modellel volt jelen a hazai színeket képviselő Fly Yacht. A kis sporthajó önmagában is érdekes (külön cikkben be is mutatjuk), de kormánya külön megragadta a figyelmünket. A remek ívben hajlított kettős fémrúd a végére installált lekerekített idommal a kokpit minden pontjáról jól elérhető és kézre esik.

  1. Ívesen hajlított lépcső

A kabin lépcsője a hajók azon része, amelyeket bár rengeteget használunk, mégsem igazán illetjük figyelemmel. Nem csoda, hogy a hajótervezők többsége egyfajta kötelező gyakorlatnak tekinti a feljárók megalkotását – pedig, mint azt a Scholtz 34-esen láthattuk, a lépcső akár a kabin dísze is lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.