Top 10 vitorlás dal – szerintünk

Elvonási tüneteink vannak, mert az idén még nem hajózhatunk a Balatonon? Enyhítsük hajós zenék hallgatásával! Összeszedtünk néhány remek vitorlázó dalt – de ha valakinek volna még további ötlete, írja meg! Íme a mi kis listánk!

A szerelem mellett alighanem a vitorlázás a második legnépszerűbb téma a zenészek számára. Legalábbis erre utal, hogy se szeri, se száma a vitorlás/tengeres témájú daloknak és azok toplistáinak. Mi is összeállítottunk egy szigorúan szubjektív Top 10-es listát, amelyre az általunk ismert, valamilyen szempontból különös jelentőséggel bíró szerzemények és néhány talán kevésbé ismert alkotás is felkerült – annak érdekében, hogy színesítsük kicsit ismereteinket.

10. Simon Le Bon – Grey Lady of the Sea

A Duran Duran énekesének szólóban készített dala. Le Bon fanatikus vitorlázó, indulni készült az 1985-ös Whitbreaden, rajthoz állt a Rolex Fasneten és számos más világversenyen is. De nem eredményeiről, hanem 1985-ös borulásáról lett inkább híres vitorlázó körökben, amelyet hajója, a 77 lábas Drum tőkesúly-törése okozott. A videóklipben egyébként a Drum látható, nyitóképünkön pedig a dal címében szereplő Gray Lady. (Nyitóképünkért ezúton köszönet Csernussi Gábornak!)

9. Rick Springfield (The Zoot) – Sailing

Mielőtt a ’80-as években 15 percre híressé vált volna a Jessie’s Girl című dalával, Rick a Zoot nevű bandájával kezdte a pályáját a messzi délen. A Sailing ugyan még Ausztráliában sem lett éppen atomsláger, közérthető egyszerű kis szövegével remek lehet arra, hogy a hajón angolra oktassuk vele a gyereket. (Egy zárójeles megjegyzést megér, hogy Springfield mindmáig zenél, két éve adta ki legfrissebb lemezét, amelyen olyan energikus dalokat játszik (itt lehet meghallgatni) mint egy huszonéves rocksztár – pedig Rick már hetven fölött jár. Hja kérem, a vitorlázás mellett a rock’n’roll a másik, ami konzervál.)

8. Neil Young – Midnight on the Bay

Több mint 35 évig hajózott a kanadai rocklegenda, Neil Young egy 1913-ban épült, kétárbócos szkúnerrel. A hajót alapos felújítást igényelt, amikor az énekes-gitáros megvásárolta – másfél évnyi munka után azonban szebb volt, mint újkorában. Young állítólag maga is rengeteget dolgozott a hajón, amellyel aztán nem csak barátaival vitorlázott, hanem tudományos kutatóútra is indult a W.N. Ragland társasággal Hawaii-ra és Alaszkába. Az énekes híres együttesének, a Crosby, Stills, Nash and Young-nak egy másik tagja, David Cosby is szenvedélyes vitorlázó volt, állítólag 1968-ban az ő hajóján született a Wooden Ships című dal is, amely ide kattintva hallgatható meg.

7. OMD – Sailing on the Seven Seas

Egyetlen dallal is beírhatja magát egy banda a zene és a vitorlázás világának nagykönyvébe – ezt az Orchestral Manouvers in the Dark nevű brit szintipop-formáció bizonyítja a Sailing on the Seves Seas című világslágerükkel, amely az eddig megjelent 13 sorlemezük egyetlen átütő sikert hozó alkotása. (Pedig egyébként sok jó zenéjük van, az 1981-es Architecture & Morality című lemezükből például több mint 3 millió példány fogyott el.)

6. Jimmy Buffett – Changes in Latitudes, Changes in Attitudes

Az amerikai milliárdos üzletember, színész és énekes Buffett leginkább hajósként szereti definiálni magát. Gyerekkora óta vitorlázik és nyarai jelentős részét hajóján tölti. A fenti dalát jó néhány angol nyelvű honlap beválogatta már a legjobb vitorlázó dalok toplistájára, nemritkán az első helyen szerepeltetve. Hozzá kell tenni: Buffett nagyjából minden harmadik dala a hajózásról vagy a tengerről szól, rengeteg fotóján is kapitányi sapkában pózol.

5. Greatful Dead -Lost Sailor

Bár a kaliforniai Greatful Dead sokkal inkább kísérletező, electro-rock-folk stílusáról, mint sem vitorlázó dalairól híres, a Lost Sailor az egyik legjobb szerzemény ebben a műfajban. Szövege (pl: “Somedays the gales are howling, sometimes the sea is still as glass, – Oh, raise the main sail, oh, lash the mast”) bizonyítja, hogy a fiúk bizony vitorláznak. Remek szöveg, könnyű kis hallgatnivaló.

4. The Beach Boys – Sail on Sailor

Kalifornia (érthetően) csak úgy ontja a tengerrel, hajózással kapcsolatos témákkal előszeretettel foglalkozó bandákat – ám egyik sem lett olyan híres, mint a „surfin” életérzést zenei stílusba öntő The Beach Boys. A parti srácok számai között alig akad olyan, amely ne a tengerrel vagy a stranddal foglalkozna, de, mint azt a Sail on Sailor is bizonyítja, az offshore hajózás világa sem állt távol tőlük. Az eredeti helyett a sokkal maibb hangzású, 2007-es remastered verziót osztottuk meg, de aki az eredetire kíváncsi, az ide kattintva meghallgathatja azt is.

3. David Bowie – Slip away

Bár Bowie kapitány inkább űrbeli alteregóiról ismert, mint sem vitorlázó szenvedélyéről, az egykori Ziggy Stardust és Major Tom – brit lévén – szeretett hajózni, és erről több dalában is beszámolt. Mi a késő szerzeményeinek egyikét választottuk, amely nem éppen könnyed nyáresti zene, de aki eljut a refrénig, annak kisebbfajta katarzisban lehet része. Lehet erről vitát nyitni, de szerintünk vérbeli vitorlázónak legalább egyszer hallania kell a rockzene egyik legnagyobb zsenijét, amint azt énekli, hogy „Don’t forget to keep your head warm” (örök jótanács, főleg tavasszal és ősszel), és azt, hogy „Sailing over Coony Island”. Persze választhattunk volna egy sokkal vidámabb Bowie-dalt is a kis gyűjteményünkbe (itt meghallgatható például az „Everyone says Hi”), de a Kis Fehér Hercegtől valahogy stílszerűbbnek tűnt egy kis borongás.

2. Duran Duran – Rio

A ’80-as évek egyik legnépszerűbb együttese a világ egyik legnépszerűbb álmává tette a hajózást. Az 1981-es Rio című dal videóklippjében az együttes tagjai egy vitorláson parádéztak – és nem csak a dalt repítették sikerre, hanem a hajózást is, hiszen ennek hatására 7-10 százalékkal nőttek a hajóeladások az Egyesült Királyságban – állítja egy, a nyolcvanas éveket a divat- és marketing irányából feldolgozó társadalmi tanulmány, amelyet a brit média kapott fel nemrégiben. A kutatók szerint ezreket fertőzött meg a vitorlázással a banda ezzel az egyetlen dallal. (A Duran Duran egyébként szerepel egy korábbi összeállításunkban is, amely azzal foglalkozik, hogy milyen hírességek tettek sokat azért, hogy a vitorlázás népszerűbb legyen. Az a cikk itt olvasható.)

1. Billy Joel – Downeaster Alexa

Valóságos hősi eposzt költött egy remek szövegvilágú dalban Billy Joel a hajósokról. Különösen azokról, akik nem csak kedvtelésből, hanem megélhetési céllal vágnak neki a tengernek. A Downeaster Alexa a Long Island-i halászok egyre keserűbb sorsán át mutatja be mindazok életét, akik egyre nehezebben teremtik elő a megélhetést a családjuk számára. Egy remek dal a kitartásról és elszántságról, és arról, hajózni tényleg muszáj (pl: „tell my wife I am trolling Atlantis – and I still have my hands on the wheel”). Joel saját tapasztalataira alapozva írta a dalszöveget, nemritkán ugyanis hosszú utakra indult magányosan valamelyik hajójával. A dal címe is saját ihletésű: a művész egyik első hajója egy 46 lábas Newman 46-os volt, amelyet lányáról, Alexa Rayről nevezett el.

Lehet, hogy sokan hördülnek föl Top10-es listánkat végigolvasva, hogy „hát Rod Stewart Sailingje hogy maradhatott ki?” Nos, pont azért, mert azt már mindenki ismeri. De ha bárki tudna még ajánlani egy-két jó kis vitorlázós dalt, az ne fogja vissza magát, írja meg nekünk itt, vagy Facebook-csatornánkon!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.