Nagyhajós reformok

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében lebonyolított nagyhajós bajnokságokon elfogyott a mezőny. A versenyek megrendezése a kevés induló miatt nagy veszteséggel jár – jelentette ki Brencsán Ábel, az MVSZ versenysportmenedzsere, aki szerint vannak osztályok, amelyeknél a létszám gazdaságosan megrendezhetővé teszi a bajnokságot, de ezeket az aktív vezetésű osztályok kiszervezték, és megrendezik maguknak. Az MVSZ rendezésben azok maradtak, akiknél kicsi az osztályon belüli aktivitás, esetleg belső viták miatt alacsony az indulók száma. Brencsán Ábel gondolatait Ruják István jegyezte le.

 

phoca_thumb_l_nagyhajos_24

 

Hét hajosztályból csak kettőben lehetett magyar bajnokot hirdetni az idei nagyhajós bajnokságon, mert a többin nem volt meg a bajnokság érvényességéhez szükséges minimális induló. Vagyis 6 vagy 8 hajó sem jött el a versenyre. Ilyen nagyhajós bajnokságra az MVSZ nem tud tematikus programot építeni, se szponzorokat szerezni, csak kitenni a bójákat. Nyilvánvalóan ez senkinek sem jó. Ennyire mélyponton talán még soha nem volt a nagyhajós vitorlázás. 2010-hez képest összességében közel ötven hajóval kevesebb állt rajthoz a nagyhajós osztályok bajnokságain, az előnyszámításos kategóriákban pedig szinte megszűnt a bajnokság. A szövetség vezetése tisztában van azzal, hogy ez évtizedes probléma, és azért is jutottunk ide, mert az MVSZ a kérdést nem, vagy nem megfelelően kezelte. Tehát lépni kell.
Versenyfejlesztő bizottság
Három évvel ezelőtt a Versenyrendező és Versenybíró Bizottság Hónig Péter vezetésével háromhavi munkával elkészített egy komoly, megalapozott tervet. Sajnos az akkori elnökség ennek egyes pontjait szétcincálta, ezzel a javaslat alkalmatlanná vált arra, hogy rendszerként működhessen, és a terv a kukában végezte.
Most újra felvettük a fonalat. Megalakult a Versenyfejlesztő Bizottság, amelynek a szerepe átmeneti. A bizottságban tag Tusnai Gabi mint a versenybíró-bizottság elnöke és Hantó István, a versenyrendező-bizottság elnöke. Benne van Soponyai Géza a nagyhajós, Csernussi Gábor a technikai bizottságot képviselve, Váradi Imre, Böröcz Bence, valamint Holczhauser András fő-titkár és Brencsán Ábel versenysportmenedzser.
A bizottság Böröcz Bence alapelképzelését alapul véve „Hajóosztályok az MVSZ versenyrendszerben” címmel adta közre elképzeléseit, amelyre új szisztémát épített fel. Ez egyébként október 1. óta megtalálható az MVSZ honlapján a „Dokumentumok” menüpontban, az „Osztálykapitányoknak” címszó alatt. Fontosnak tartottuk, hogy mind a harmincegy osztálykapitány véleményét meghallgassuk. Két konzultációra hívtuk őket. Többségében nagyon pozitívan fogadták a javaslatainkat, érzik, tudják, hogy lépni kell, örülnek és abszolút együttműködők. Módosító javaslataikat beépítettük az anyagba.
Státusz pályáztatása
Mostantól kezdve a hajóosztály státuszra minden évben újra kell pályázni. Mindig október 31-ig kell igazolnia az osztálynak, hogy teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a Magyar Vitorlás Szövetség előír. A pályázatban meg kell nevez-
niük az osztálykapitányt, a felmérőt és elérhetőségüket, leadni egy érvényes, a technikai bizottság által elfogadott osztályelőírást, és mellékelni legalább egy érvényes osztálygyűlés jegyzőkönyvét. Emellett igazolni kell, hogy a lefutott szezonban a bajnokság mellett a hajóosztály által előre meghatározott három fő ranglistaversenyen is a bajnokságokra meghatározott minimális létszámban részt vettek. Ez a 10 méternél rövidebb hajók esetében 8, a tíz méter felettieknél 6 hajó. Amennyiben ezeket a feltételeket teljesítik, akkor az adott évadra a hajóosztály státuszuk élő, és nekik rendez az MVSZ nemzeti bajnokságot. Amelyik osztály ezt nem teljesíti, annak csak flottabajnoksága lesz.
Annak az osztálynak, amelyiknek volt érvényes magyar bajnoksága a 2014-es szezonban, 2015-re még nem kell igazolnia négy olyan versenyt, amelyen az osztály megfelelő létszámban részt vett. De a következő szezontól már él a fentiekben vázolt szabály, vagyis az osztályoknak szervezkedniük kell, hogy az önmaguk által megnevezett fő versenyeken aktívan részt vegyenek.
Éppen ez a lényege ennek az új rendszernek: igyekszik aktivitásra, szervezettségre késztetni az osztályokat. Ha nincs nekik, találjanak olyan kapitányokat, akik vállalják a szervezőmunkát a közösségükért, a vitáikat pedig rendezzék egymás között, mert ha több irányba mennek, széthúznak, akkor elveszítik az osztálystátuszt. Jól látszik, hogy azok, akik eddig is így működtek, sikeresek. A versenyeiken, bajnokságaikon a létszám nem esett vissza, és jól érzik magukat együtt, örömmel versenyeznek. Úgy tűnik, hogy az osztályok szándékainkat megértették, a rendelkezéscsomagot az osztálykapitányok egységesen támogatták, és vállalták a teljesítését.
Határidők betartása
A határidőket szigorúan be fogjuk tartani, ezt kiemeltük a hirdetményben is. Tehát ha október 31-ig kell pályázni, akkor november 1-jén már biztosan nem fogadunk el anyagot. Nem mintha fizikailag nem lennénk erre képesek, vagy ne lehetnénk megértők, de mit sem ér a határidő, ha az nem határidő. De ha elsején még átveszünk pályázatot, akkor miért ne vennénk át 5-én, vagy később? Így viszont elszaladna a szekér, újra jönnének az egyedi engedmények, és felborulna az egész rendszer. Idén szerencsére mindenki időre leadta az anyagát, a decemberi elnökségi ülésen így egyszerre fogadhatják el a következő évi osztálystátuszokat.
Versenyek, minősítés
Az MVSZ versenyrendszerébe tartozó évi 170-190 verseny nagyon sok. Egy hétvégén gyakran hat-nyolc versenyt rendeznek különféle helyszíneken. Régebben sokan azt hangoztatták, hogy az életképtelen versenyek majd elhalnak, és automatikusan megerősödnek a legfontosabbak, mert azokon nagy mezőny vesz rész. Ez az elképzelés nem igazolódott be.
nagyhajos 11Most viszont az osztályoknak február 29-ig a versenynaptárból meg kell nevezniük a négy ranglistaversenyüket, amelyeken a tagok egyeztetetten részt vesznek majd. Várhatóan az összes versenyből ez harminc-negyvennél többet nem fog érinteni. A versenynaptárban és az eszközeinkkel pedig – a nemzetközi versenyek mellett – ezeket a ranglistaversenyeket és a magyar bajnokságokat fogjuk kiemelni és népszerűsíteni. Az osztálykapitányok e szándékunkban is megerősítettek minket.
A ranglistaszámításba a négy fő verseny és a bajnokság számít bele. Az osztályok a ranglistaversenyek sorában egy flottabajnokságra is jogosultak. A versenyek szorzói 1,4, 1,3 és 1,2 lesznek. A ranglistát a kishajósoknál bevált, viszonylag egyszerű, jól számolható képlettel számoljuk. Az egyesületi ranglisták esetében a pontszámítás egyszerűsödik és áttekinthetőbb lesz. A minősítést pedig a ranglistából szeretnénk sávosan kivenni.
Az egyszerűbb számítás lehetővé teszi majd a ranglisták folyamatos nyilvánosságát, az aktuális állás közlését. Ez eddig csak a kishajósoknál létezett. A nagyhajósoknál ez is lehet ösztönző a versenyeken való részvételi kedv élénkítésére, hiszen ha valaki például pontosan látja, az ellenfeleihez képest hogy áll, akkor esetleg éppen ezért indul a következő versenyen.

 

phoca_thumb_l_nagyhajos_21

 

Nagyhajós bajnokságok
Az MVSZ vállalja az összevont bajnokságokon az összes feltétel biztosítását. Ide tartozik, hogy 80-100 hajónak el kell férnie egy kikötőben. Ez ügyben többekkel tárgyalunk, de úgy tűnik, ezt jó eséllyel meg tudjuk oldani. A szövetség vállalja minden nagyhajós bajnokság megrendezését két csoportban, mindegyik versenyen három-négy pályán, amelyeken mindenhol 2-4 hajóosztály versenyezne. Amelyik osztály ezen a központi bajnokságon nem vesz részt, és inkább maga rendezi meg bajnokságát más időpontban, licencdíjat kell fizessen. De mivel nem az az elsődleges célunk, hogy licencdíjakkal termeljünk bevételt, ezért abban az esetben, ha az osztály erre a bajnoki hétre elhozza a flottabajnokságát vagy egy ranglistaversenyét, akár csak három napra, akkor a licencdíjat nem kell befizetnie. Ráadásul ebben az esetben ezt a versenyt is a szövetség rendezi az osztálynak, még ha ez nem is a nemzeti bajnoksága az adott osztálynak. Indokaink egyszerűek: az MVSZ akkor tud egy ilyen bajnoki hétre programokat szervezni, támogatót, szponzort találni, ha biztosan és elegendő létszámban ott vannak a hajóosztályok. Ha jól dolgozunk, talán a következő évben több osztály kedvet kap a bajnokságok központi rendezéséhez.

Az osztálykapitányok véleménye is az volt, hogy nem zárkóznak el, jönnének szívesen, de most az MVSZ-nek kell bizonyítania, mert az elmúlt években több ilyen nagy rendezvénye rosszul sikerült, ami önálló események szervezésére ösztönözte az osztályokat.
A bajnokságok rendezésével kapcsolatban december elején újabb konzultációt szervezünk az osztálykapitányokkal, ahol átfogó és részletes beszámolóval fogjuk bemutatni a változások okát, folyamatát.

 

phoca_thumb_l_nagyhajos_15

 

Képgaléria:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.