Kikötőkalauz: BAHART Alsóörs - Miénk itt a part, miénk itt az élet

Minden kikötőnek megvan a saját, egyéni hangulata. Amikor kiválasztjuk, hol töltjük a hajónkkal a nyarunk jó részét, többnyire hosszútávon kötelezzük el magunkat – gyakran anélkül, hogy valóban ismernénk az alternatívákat. Ezért indítjuk el Kikötő-kalauz rovatunkat, amelyben minden alkalommal bemutatunk egy-egy kikötőt.

Minden kikötőnek megvan a saját, egyéni hangulata. Amikor kiválasztjuk, hol töltjük a hajónkkal a nyarunk jó részét, többnyire hosszútávon kötelezzük el magunkat – gyakran anélkül, hogy valóban ismernénk az alternatívákat. Ezért indítjuk el Kikötő-kalauz rovatunkat, amelyben minden alkalommal bemutatunk egy-egy kikötőt.

Szöveg: Lénárt Attila, Fotó: Török Brigi

Az alsóörsi hajóállomás végében található park hatalmas árnyas fái alatt sétálva érzi át igazán az ember, hogy az alsóörsi kikötőnek sajátságos hangulata van. Előre közlöm: rögtön az első kikötő-bemutatónk esetében elfogultságot kell jelentenem önmagammal kapcsolatban. Annak idején, még a mainál is szerényebb kezdő vitorlázó koromban a szomszédos TVSK-klubban állt a hajóm, és az estéim jó részét a strand melletti büfésor, az egykori Dexion diszkó, a hajóállomás, illetve a tér másik végét határoló közért/kávézó bűvös négyszögében töltöttem. Innen néztem a kikötő fölé lőtt augusztus 20-i tűzijáték millió apró csillanását a vízen, a tér sarkán nyíló strandra vittem a gyermekeimet és a büfésort ettem és ittam végig rengeteg barátkozós este során. Mindezek ellenére fel sem merült bennem, hogy egy kollégámra osszam ki ennek a cikknek a megírását, mert meggyőződésem, hogy elfogultságomat messze ellensúlyozza a helyismeretem. Ezernapnyi ottani élet bölcsességével kívánom mindenkinek, hogy ha lehet, élje át ezt az alsóörsi csodát.

De hogy jön mindez az ottani BAHART vitorláskikötő bemutatójához? Nagyon egyszerűen. A tér, a park, a móló maga a kikötő. A hajókat nem választja el áthághatatlan kerítés az esti élet központi színterétől, a mozgást, a szabad jövés-menést semmi sem korlátozza. Lehet, hogy ez a fene nagy szabadság sokak számára közel sem olyan vonzó, mint számomra, de biztos vagyok abban, hogy sokan (főleg a fiatalabb generáció tagjai) pontosan értik, milyen érzést próbálok közvetíteni.

A kikötő még új, idén áprilisban készült el teljesen 51 parkolóhellyel és mind a 150 hajóhellyel, amelyeket úszó pontonok kötnek össze. (Persze a kikötőhelyek védettek, a fent taglalt fene nagy szabadságérzet azért nem terjed addig, hogy bárki túl közelről bámulja a hajónkat.) A létesítményhez vadonatúj (tavaly felújított, illetve készült) közösségi épület és vizesblokk is tartozik, meg egy hangulatos kis rózsakert – ilyet sem láttunk még máshol!

Remek fekvésének köszönhetően nem meglepő, hogy a kikötő a charter cégek kedvelt bázisa lett, összesen 11 charterhajóval, hiszen Alsóörs könnyen elérhető Budapestről vagy Veszprémből, Győrből, Székesfehérvárról, és ideális kiindulási pont felfedezni a Balaton ezernyi arcát, látnivalóit. Ráadásul bérlői (ahogyan a többi BAHART-kikötő bérlői is) díjmentesen jöhetnek-mehetnek a többi 10, a társaság üzemeltetésében álló kikötőben.

Előnyök: pezsgő éjszakai élet, hangulatos közpark, szabadságérzet, vadonatúj, illetve felújított épületek, remek kiindulási pont túrázáshoz, könnyen megközelíthető

Hátrányok: pezsgő éjszakai élet, sokak számára talán túlságosan is nagy szabadságérzet, a hajók téli tárolása helyben nem megoldott (de a társaság gondoskodik róla máshol)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.