Ezzel a különös bárkával nyírják a hínárt

Több balatoni strandon és hajósok körében is nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszó jármű, amely egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi, lapátkerekes gőzösre. Nos, ez vágja a hínárt.

Az alsóörsi strandon most végezték el a hínárvágást – számolt be róla a veol.hu amely utánajárt, kié is az a különös bárka, amellyel ezt a munkát végzik.

Csomor Vilmos Watzila névre hallgató gépezete a tómederben megnőtt hínár aratására szolgál. A tulajdonos maga tervezte, építette és működteti a másfél tonnás járművet, melynek lelke az egykori kultikus kisautó, a Polski Fiat motorja.

De vajon miért nem lehetett eddig kiirtani a hínárt? – kérdezték sokan az alsóörsi önkormányzattól. Többek szerint a szezon kezdete előtt kellett volna elvégezni a munkálatokat. Csomor Vilmos elmondta, hogy ez nem lehetséges, hiszen áprilisban-májusban még nem nő meg olyan nagyra a hínár.

(Fotó: Szendi Péter/Napló)

A növény a nagyon szennyezett, erősen savanyú vagy szikes élőhelyek kivételével az egész ország területén előfordul, lassú folyású vizeinkben található meg, mint például a Balaton.

Pandur Ferenc, az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet vezetője elmondta, hogy a szakemberrel többször is konzultáltak, megnézték a hínár nagyságát. Ötven-hatvan centiméter hosszú hínár még nem alkalmas a vágásra, mert géppel ez kivitelezhetetlen. Most viszont már eljött az idő, hogy a Balaton egyik kedvelt strandján, Alsóörsön levágják a hínárt.

Csomor Vilmostól megtudtuk, hogy legközelebb várhatóan augusztus közepén lesz ismét hínárvágás.

Forrás: Veol.hu

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.