Téli teendők a vitorlákkal

Érdemes már most elkezdeni készülődni a következő szezonra, hogy tavasszal vitorláink és minden egyéb felszerelésünk is menetkészen várhassa az új kihívásokat! A vitorlák olyanok, mint az autók: rendszeres karbantartást igényelnek. Minél jobban gondoskodunk róluk, annál tovább fognak minket legjobb formájukban szolgálni! Adunk pár tippet, hogyan tehetjük ezt meg.

A vitorlák életciklusának természetes része, hogy ahogy múlik felettük az idő, egyre gyakrabban kell őket javítgatni. Rendszeres átvizsgálással, apróbb hibák azonnali javításával, nagyobb problémák előzhetők meg. A vitorlákat szezonon kívül javíttassuk, így tavasszal már a menetre kész felszerelésünkkel szállhatunk vízre. A szezon alatt szükséges javítások nagy része elkerülhető az alapos téli szervizeléssel, átnézéssel. Jobb, ha a vásznunk decemberben pihen a vitorla javító műhelyben, mintha értékes júliusi hétvégéket kell kihagynunk ezért!

A Quantum Sails szakemberei a téli tárolásra és javításra hozzájuk érkezett vitorlákon az alábbi leggyakoribb hibákat tapasztalják:

Súrlódás, dörzsölődés

Még ha mindent meg is teszünk, hogy a merevkötélzeten és a fedélzeten le szigszalagozzuk a kiálló alkatrészeket, akkor is megeshet, hogy kidörzsölődik a vitorla. Akár azért, mert a vitorla sima felületen súrlódik, akár mert rendszeresen rá kell húzni a szálingra, az ismétlődő dörzsölődés kikezdi az anyagot. Lehet, hogy felszerelés közben észre sem vesszük, de a szezonvégi alapos vitorlaátnézéskor kiderül, hol sérült az anyag.

UV-károsodás

Az UV sugárzás minden anyagot roncsol, a vitorla sem kivétel ez alól. Ha vitorlánk a vorstagra van feltekerve, valószínűleg a szélén van egy UV védő réteg – ha jól tekerjük fel, ezt éri az UV, és megvédi alatta a vitorlát. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy van-e vitorlánkon UV-védő, vagy hogy megfelelően van e feltéve, kérjük szakember véleményét! Most érdemes gondolni a következő szezonra is az UV védelemre: télen praktikusabb javíttatni, vagy megrendelni a nyári ponyvát, vitorlákhoz lazy jacket, perseninget, vagy a vitorlára varrt UV védőt!

Szétfoszló cérnák

Nem csak a vitorla anyaga, de a benne lévő cérnák is roncsolódnak a napsugárzás és az idő múlása miatt. Ha rendszeresen ellenőrizzük a vitorlákat, észre tudjuk venni a szétfoszló öltéseket és még idejében meg lehet javítani, mielőtt nagyobb szakadás keletkezne.

Penész

Ha nedvesen tekerjük fel vagy hajtjuk össze a vitorlákat, tökéletes környezetet teremtünk a penész számára. Minden vitorlaanyag, de különösen a kevésbé szellőző laminált vitorlák szenvedik meg ezt a bánásmódot. Hasonló eredménye lesz, ha nedves helyen tároljuk, például, ha a hajókabinban hagyjuk egész télre. Ha már kész a baj, a vitorlákon csúnya penészfoltok éktelenkednek, szakszerű tisztításra lesz szükség, amit bizony kevesen vállalnak…

A megfelelő téli tárolás kiemelten fontos!

A vitorlák tárolására alkalmas hely páramentes, nem ingadozik túlságosan a hőmérséklet, és nincsenek kártevők a közelben – ezek közül bármelyik rövid idő alatt tönkre teheti vitorlánkat. A legjobb, ha vitorlánkat feltekerve egy polcon tároljuk úgy, hogy a zsák nyitott fele nem a fal felé néz, így átjárja a levegő, és nehezebben jutnak bele a kártevők is. A Quantum Sails Hungary műhelyében például vállalják a szezonon kívüli időszakban a vitorlák tárolását, átvizsgálását, az apróbb hibák javítását, és a nagyobb átalakításokat is.

Télen érdemes gondoskodni a kötelekről is!

A hajó leszerelésekor át kell nézni a köteleket is: ha úgy találjuk, hogy túl kemény vagy porlik a felszíne, akkor az UV már megviselte, könnyen szakadhat. Ha nagy terhelést kapó kötélről van szó, különösen fontos, hogy még a következő szezon előtt lecseréljük! Érdemes az árbocban futó köteleket egy befűzőzsinórt rákötve kihúzni és végig nézni nincs-e rajta sérülés.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.