Habok vizen és tengeren

Hirdetés – Amikor vízről és habokról van szó, akkor sokan egyből a hajók mozgása és motorja által keletkező vízfelszínen megjelenő habokra gondolnak. Azonban nemcsak a víz felületén találkozhatunk habokkal, amikor hajózásról vagy vízi utazásról van szó.

Habok felhasználása

Bár sok féle hab létezik, pozitív tulajdonságai miatt főként a kémiailag térhálósított és zárt cellás habok használata ajánlott vizes közegben. Ezeket a habokat több célból is használják:

  • Hangszigetelés
  • Vízszigetelés
  • Kényelmi funkciók
  • Egyéb tulajdonságok (pl.: felhajtóerő)

Habok a vízben

A polietilén (PE) és EVA habok zárt cellás habok, amit fröccsöntéssel vagy extrudált eljárással állítanak elő, sűrűsége és keménysége széles tartományában érhető el. A PE és EVA habok alkalmazása nagyon sokrétű, mivel kiváló felhajtóerővel rendelkeznek, üzemanyag- és olajállóak, könnyűek és kiváló szigetelési és rezgési tulajdonságokkal bírnak.

Az egyik legismertebb előfordulási formája ennek az anyagnak a bója és a jelzőbója.

Forrás: https://shipstore.hu

Léteznek emellett kifejezetten tengeri felhasználásra készült „felhajtóhabok” is, amik zárt cellás térhálósított polietilénből készülnek. Az egyik leghatékonyabb felhajtóanyag hosszú távú használathoz, mert nem szívja fel túlságosan a vizet, az expandált polietilénnel ellentétben. Mivel a hab közömbös az oldószerekkel szemben, és nem okoz elektrokémiai reakciót fával, acéllal, alumíniumötvözetekkel, üvegszálas laminátumokkal, festékekkel, lakkokkal vagy ragasztókkal érintkezve, ezért gyakran használják hajókon és vitorlások egyes részein. A felhajtóhab nagy ütésállósággal rendelkezik, és nem porlik el vagy morzsolódik, így alkalmas a külső burkolatba való tömítés nélkül történő beszerelésre.

Habok a fedélzeten

A habok a közlekedő járműveken belül és azok fedélzetén is megjelenhetnek. Ezeknek a haboknak persze más a célja és az összetétele is.

Ütközők, fenderek

Bármilyen méretű csónakhoz lehet ütközőket, fendereket találni, amik jellemzően polietilénből készülnek.

Forrás: shipstore.hu

Ezen termékek előnyös tulajdonsága, hogy ütésállóak, és fizikai behatás után is visszanyerik eredeti formájukat, alakjukat. Ezért is használják ezeket előszeretettel ütközőknél, stégütközőknél, fendereknél.

Az előnyös mechanikus tulajdonság mellett külön kihasználható a habok szigetelési képessége is.

Szigetelésre gyártott habok

A Trocellen által gyártott Navycell egy világoskék szigetelő termék, amely kémiailag térhálósított, zárt cellás polietilén habból készül. Egyik oldalán sima alumíniumfólia található, másik oldala pedig öntapadós réteggel laminálva.

A termék kifejezetten alkalmas fedélzeti felhasználásra, légcsatornák szigetelésére, hideg közművezetékek vagy fedélzeti hűtőrendszerek, hűtőkamrák szigetelésére is. Mivel a termék megfelel tengerészeti felszerelésekről szóló Európai Irányelvnek, ezért kifejezetten alkalmas haditengerészeti alkalmazásra is.

Kényelmi funkció

Már rég lejárt annak az ideje, hogy az ember egy csónakban evezve valamilyen ruhát, törölközőt vagy pokrócot próbáljon maga alá hajtogatni a kényelem érdekében. Az ülőke készítése és párnázása során sokszor a tudtunk nélkül is, de valamilyen habot vagy habosított anyagot használunk. Triviális és ismert megoldás a nyári csónaktúráknál a polifoam használata, de mára azért sokkal esztétikusabb és jobb megoldások is léteznek. És nemcsak ülőrészeknél használnak habokat, hanem a fedélzeten is.

Forrás: shipstore.hu

Manapság nagy népszerűségnek örvend a habfedélzet, főleg az EVA illetve a PE EVA anyagból készült megoldások, amelyek egyrészt puha, kényelmes érzetet adnak, víztaszítóak, de közben megjelenésükben visszaadják a fa természetességét is.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.