Az igazi mindenes vitorla

Szezon végén és szezon előtt mindenki rendszerint vizsgálja a lehetőségeit, hogy vajon milyen vitorlával tudná még egy kicsit fürgébbé tenni a hajóját. A mostanában mind inkább elterjedő könnyűszeles vitorlák, a code zerók és reacherek kézenfekvő opciónak tűnnek – de mi a különbség közöttük, és mitől lesz a reacher egy túrahajón is sokoldalúan használható? Ennek jártunk utána a Qauntum Sails szakértőinek segítségével készült cikkünkben.

Az egyedi igényfelmérés alapján túrahajókra tervezett reacher egy széleskörűen használható vitorla: gyenge szélben éles menetre, erős szélben pedig tompa szögekre kiváló – a kettő között pedig nagyjából minden irányra ez a legjobb választás.

Most akkor Code0 vagy reacher?

A tisztánlátás kedvéért tekintsük át. Sokan azt hiszik, a Code0/reacher ugyanazt jelenti és hogy csak versenyhajókra való, túrázásra jobb választás egy génua vagy egy gennaker/spinnaker. Ez nem teljesen így van.

Code0 vitorlának nevezzük azt a vitorlát, aminek a középen mért szélessége legalább az alsóél 75 százaléka, de egy ilyen specializált, viszonylag kis tartományban használható vitorlát valóban inkább versenyzésre használt hajókra rendelnek.

Itthon elterjedtebb és egyre több hajón látni Code0 jellegű vitorlát, de ezek nem Code0-k hanem reacherek. Egy reacher kiváló alapja a túravitorlás szettnek: ennél a vitorlánál a tervezőnek szabadabb keze van, 55-75 százaléka között akárhova beállíthatja a félszélességet – így lehet nagyon hasas és lapos is a vitorla. A tervezés során a használat körülményeire, a hajós igényeire alakítjuk a vitorlát, így készülnek kifejezetten Balatonra optimalizált reacherek a hazai túrahajókra, kezelésük pedig pofonegyszerű egy végtelenített betekerő rendszer segítségével.

Sok túrázó azért tart a hátszeles vitorláktól, mert félnek, egyedül nem fogják tudni kezelni, legénységük pedig nem elég képzett ehhez. A reacher azért is tökéletes választás, mert igen széles széltartományban használható, így hátszeles vitorlázásra is alkalmas lehet. Ráadásul könnyű ki- és betekerni, manőverezni vele, UV-védővel is el lehet látni, így nem kell feltétlenül mindig levenni és elcsomagolni. Tapasztalataink szerint ezt a vitorlát használják a legtöbbet a túrázók a hajójukon.

Mikor és hogyan használjuk a reachert?

Gyenge szélben éles szögeket is meg lehet vitorlázni egy jó reacherrel, míg erősebb szélben tompán mehetünk vele. Emiatt sokkal sokoldalúbban használható, mint bármelyik másik vitorla a hajón. Míg spinakkerrel teljes hátszélben megyünk, génuával kreuzolunk, addig a reacher e kettő irány között mindenhol jól teljesít. Márpedig túrázásnál kifejezetten változatos szögeken szokás vitorlázni.

Itthon is több túrahajó vitorla készlete egészült már ki reacherrel. A Quantum Sails Hungary szakemberei által készített igényfelméréskor szinte mindenki olyan vitorlát keresett, ami belefér a büdzsébe, könnyű kezelni, megbízható és gyors, valamint minél szélesebb tartományban használható. A reacher pont ilyen! Alkalmas rövid utakra, hosszú távú versenyekre, túrákra, egykezesezni vagy akár teljesen laikusokkal vitorlázni.

Amikor gyenge szélben a génua kevés, akkor a reachert tudjuk használni az éles szögekre, szélerőtől függően akár 35 fokos látszólagos szélben is. 7-8 csomós szélben ezzel a vitorlával elérhető akár a szél valós sebessége is, ami egy túravitorláson kiváló teljesítmény.

A vitorla sokoldalúságának köszönhetően erősebb, 18-24 csomós szelekben akár 160-170 (TWA) fokra is tudunk vele menni, miközben a hajó irányíthatósága is megmarad. Mivel a reacher kicsit kisebb és laposabb, mint a genakker, a hajó egyedül vagy gyakorlatlan legénységgel is könnyen kezelhető marad erősebb szelekben is.

Ha azon gondolkodunk tehát, mivel tudnánk fejleszteni túrahajónkat, a reacher kiváló választás.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.