WS-szimpózium Füreden

Kiemelkedő sportdiplomáciai eseménynek ad otthont Balatonfüred: a Balaton-parti városban tartják április 1. és 3. között a nemzetközi vitorlás szövetség, a World Sailing idei Training and Development szimpóziumát.

Kiemelkedő sportdiplomáciai eseménynek ad otthont Balatonfüred: a Balaton-parti városban tartják április 1. és 3. között a nemzetközi vitorlás szövetség, a World Sailing idei Training and Development szimpóziumát.

A rendezvény keretében a vitorlázás fejlesztése, az együttműködés, a fiatal vitorlázók képzése, a versenyszervezés, az edzői tevékenység, az önkéntesség, a marketing és promóció, a stratégiatervezés, valamint a paravitorlázás fejlesztése témaköreit érintik a prezentációk és interaktív workshopok.

A szimpózium szervezője a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz), de a vitorlássport promóciójához segítséget nyújtott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A hivatalos hétfői megnyitón Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a bizottság és az MVSz közötti magas szintű együttműködésről beszélt. A MOB minden támogatást megad a Magyar Vitorlás Szövetségnek és kiemelte, hogy 2018-ban Berecz Zsombor személyében első ízben nyert világbajnoki címet aktív olimpiai osztályban magyar versenyző.

A World Sailing alelnöke, Nadine Stegenwalner azt emelte ki, hogy a szimpózium nagy segítséget jelenthet a résztvevő országok fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában. A jövő vitorlázó generációinak oktatása és edzése meghatározó a vitorlázás jövője szempontjából, és ebben a folyamatban kulcskérdés az edzők és oktatók tudásának és módszereinek fejlesztése. Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város a magyar vitorlázás fellegvára, és ezt a szerepet erősíti majd az a hamarosan beinduló beruházás, aminek nyomán a Magyar Vitorlás Szövetség minden igényt kielégítő bázishoz jut. Ez tovább erősítheti a fejlesztési és képzési potenciált is.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az utánpótlás-nevelésben elért eredményeket ismertetve közölte: az elmúlt években komoly fejlődés ment végbe az utánpótlás területén. A serdülőkorban lévő versenyzők száma 18 százalékkal, az ifjúsági korosztályokban lévőké 56 százalékkal nőtt az utóbbi öt évben, az oktatást biztosító Vitorlás Suli Programhoz pedig már 21 intézmény csatlakozott. A főtitkár hangsúlyozta a szimpózium fontosságát és szükségességét a magyar és a résztvevő külföldi szakemberek továbbképzésében.

Holczhauser András utalt arra, hogy az MVSz által koordinált, 2013-ban indult Vitorlás Suli Program keretében – a World Sailing és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szakmai segítségével – létrejött Development of National Sport Structures (DNSS) támogatási rendszernek megfelelő oktatást kapnak az utánpótláskorú versenyzők. Ez egy nemzetközileg elfogadott, sztenderdizált gyakorlatorientált képzés a sportolóknak és az edzőknek, valamint a vitorlásiskolák működését is szabályozza. A DNSS segítségével a legmagasabb nemzetközi szakmai kritériumoknak megfelelő egységes és gyerekközpontú oktatási tematikához jutnak a magyarországi vitorlásiskolák, ezen túl a program kiemelt figyelmet fordít a biztonságra és a sportolói bázis kiszélesítésére is.

A World Sailing képviselői már csütörtökön megérkeztek Balatonfüredre és értékelték a Magyar Vitorlás Szövetség képzési programját. Az értékelés nyomán az MVSz megkapta a World Sailing „Akkreditált Képzési Program” certifikációját, amellyel világszerte több mint 15 nemzeti szövetség rendelkezik, a számuk pedig növekedhet a későbbiekben.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.