VOR Leg7: a Vestas az élen!

Alig több mint egy nap alatt már a harmadik hajó áll a mezőny élére a VOR hetedik, Új-Zélandból Brazíliába vezető7600 mérföldes szakaszán.

Alig több mint egy nap alatt már a harmadik hajó áll a mezőny élére a VOR hetedik, Új-Zélandból Brazíliába vezető7600 mérföldes szakaszán.

A MAPFRE vezetésével viharzott ki a VOR ismét hét hajósra duzzadt mezőnye Auckland kikötőjéből helyi idő szerint tegnap délután két órakor. A spanyolokat kezdetben (mondhatni: szokás szerint) a Dongfeng követte, de ma előbb a Turn the Tide on Plastic, kicsit később pedig a Vestas került az élre. Ez utóbbi különösen örvendetes, hiszen azt mutatja, hogy a dán-amerikai csapat egészen jó formában van a hat héttel ezelőtti, halálos áldozatot is követelő baleset és a hajó nagyjavítása után.

A mezőny remek, egyenletes, eleinte 30, mostanság inkább „csak” 20 csomós szélben száguld Itajai felé. A mostani remek szélviszonyok azonban közel sem voltak állandóak, hiszen a MAPFRE és a Dongfeng éppen annak következtében esett vissza a mezőnyben, hogy fél nappal ezelőtt belefutott egy szélcsendes zónába. Ezt kihasználva száguldott el mellettük a Turn the Tide on Plastic (amely még dobogós helyen sem végzett eddig egyszer sem) és az előző szakaszt megnyerő AkzoNobel, nyomukban pedig ott száguldott a Vestas is. „Mi a fene folyik itt? Olyan, mintha mi egy parkolóban állnánk, míg a TTP és a Vestas a sztrádán száguld el mellettünk!” – írta a Twitteren Bouwe Bekking, a Team Brunel skippere. De nem csak ő, hanem Xabi Fernandez, a MAPFRE kormányosa is csak a fejét vakarta a fejlemények láttán.

Az előrejelzések szerint azonban a mostani, egyenletes szélre még néhány napig biztosan lehet számítani, így minden csapat azt az egyszerű taktikát követi, hogy ameddig csak tud, Dél felé húz amilyen gyorsan csak lehet. Néhány napon belül azonban északabbra fordul a szél iránya, ekkor kezdhetik meg a csapatok a befordulást a Horn fok felé.

Jelenleg tehát a Vestas áll az élen, őket 3,4 mérföldnyi lemaradással követi a MAPFRE, 4,5 mérföldnyi távolságból pedig a TTP, fej-fej mellett a Team Brunellel. Az ötödik a Dongfeng hajózik több mint hétmérföldes hátránnyal, majd az AkzoNobel (+9 mérföld) következik. A sort a Scallywag zárja 21 mérfölddel a Vestas mögött.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.