VOR Leg2: beindult a MAPFRE

Ezernyolcszáz mérföldnyire a céltól a MAPFRE vezeti a Volvo Ocean Race mezőnyét. A spanyolok nem csak taktikából vizsgáztak jelesre az elmúlt napokban, hanem sebesség terén is rendre felülmúlják vetélytársaikat.

Ezernyolcszáz mérföldnyire a céltól a MAPFRE vezeti a Volvo Ocean Race mezőnyét. A spanyolok nem csak taktikából vizsgáztak jelesre az elmúlt napokban, hanem sebesség terén is rendre felülmúlják vetélytársaikat.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Az AkzoNobel után tegnap a Turn the Tide on Plastic, majd a Brunel is az élre állt egy időre a Volvo Ocean Race második, Lisszabonból Fokvárosig tartó 7000 mérföldes szakaszán – így már minden hajó vezette már átmenetileg a versenyt. Ahogyan az várható volt, minden csapat inkább délebbre húzódott, hogy kikerülje a rövidebb út mentén elhelyezkedő szélcsendes zónát – de ezt is mindenki másképp csinálta. A MAPFE mindenkinél előbb fordult, jó 40 mérföldnyire eltávolodott a többiektől, míg például az AkzoNobel sokáig próbálta rövidre vágni az utat, ezért inkább bevállalták, hogy rengeteget forgolódnak. A spanyolok ismét jelesre vizsgáztak taktikából, hiszen a 20-22 csomós szelet kihasználva eszeveszett tempóval kezdték lefaragni hátrányukat, és alig 24 óra alatt a sereghajtók közül az élre katapultálták magukat. Jelenleg 33 mérfölddel vezetnek is a Vestas előtt, és ez a különbség már nem intézhető el azzal, hogy pillanatnyi pozíciójuk miatt közelebb vannak a célhoz, hiszen minden egység azonos irányban vágtat 19-22 csomós sebességgel. A spanyolok javára kell még írni azt is, hogy az elmúlt 48 órában 1-2 csomóval szinte mindig gyorsabbak voltak az azonos irányban, azonos széllel haladó vetélytársaiknál is, így Xabi Fernandezék valamit nagyon eltalálhattak a beállításokkal.

A folytatással kapcsolatban valószínűnek tűnik, hogy az egész mezőny hamarosan ismét irányt vált, és még délebbre fordulva használja ki az erős szelet, mielőtt beérnének egy tekintélyes szélcsendes zónába. Kérdés persze, hogy ki mekkora kerülőt vállal be. A következő 36-48 órában láthatjuk majd az utolsó taktikai manővereket,  hiszen ezen a zónán átjutva már egyenletes áramlatok repítik a mezőnyt a még 1800 mérföldnyire lévő célig.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.