VOR kikötői verseny 3: végre a Dongfengnek is összejött a győzelem

A Vestas és a Dongfeng csatáját hozta a fokvárosi kikötői verseny. A Volvo Ocean Race harmadik szakasza előtt rendezett stadionverseny nem csak izgalmas volt, de az eredmény sok csapatnak új reményeket is adhatott.

A Vestas és a Dongfeng csatáját hozta a fokvárosi kikötői verseny. A Volvo Ocean Race harmadik szakasza előtt rendezett stadionverseny nem csak izgalmas volt, de az eredmény sok csapatnak új reményeket is adhatott.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Lassan kezdhetjük elkönyvelni magunkban, hogy legyen szó hosszú távokról vagy kikötői pörgésről, igazából a hét hajó közül három lehet igazán esélyes a győzelemre: a MAPFRE, a Dongfeng és a Vestas. Közülük kettő nyert is már (a Vestas az első, a MAPFRE a  második etapot, illetve a spanyolok az első kikötői versenyt is), de a kínai-francia csapatnak valahogy sosem jött össze, hogy eredményre váltsa sebesség-potenciálját. Mármint: így volt ez a harmadik, Fokvárosban rendezett kikötői versenyig, amelyen végül a Dongfeng is feliratkozhatott a győztesek listájára. Charles Caudrelier csapata a dán-amerikai Vestas-szal folytatott éles párbajt az élen a verseny első felében, majd a türkizkékeknek gondjuk támadt a nagy A3-as vitorla bevonásával, ezzel el is szállt az esélyük a győzelemre. Féltávtól igazából már senki sem veszélyeztette a Dongfeng diadalát.

A MAPFRE a rajt előtti helyezkedésnél bukta el a versenyt, hiszen annyira kiszorultak, hogy kénytelenek voltak visszafordulni, így utolsóként szelték át a startvonalat. De a spanyolok nem adták fel, sorra vadászták le az előttük hajózókat, és végül a második helyen értek célba – ami fantasztikus teljesítmény, és ismét igazolja, hogy Xabi Fernandez gárdája elképesztő fölényben van a Dongfengen kívül mindenki mással szemben.

A Vestas peche az AkzoNobel szerencséje volt, hiszen a hollandok sokáig a harmadik helyen álltak, majd a dán-amerikai csapat technikai gondjai miatt egy ideig a második helyre jöttek föl – de a többiekhez hasonlóan ők sem tudták maguk mögött tartani a hatalmas lendülettel érkező spanyolokat. Simeon Tienpont legénységének harmadik helye (még ha részben a szerencsének is köszönhetik) megint csak igazolta, hogy hollandok mindig ott leselkednek a leggyorsabbak mögött és besöprik a „lepattanó” pontokat.

A lisszaboni kikötői versenyt célfotóval a MAPFRE előtt megnyerő Team Brunel ezúttal is csak az AkzoNobel ellenfele tudott lenni, az élmenők harcába nem volt beleszólásuk a verseny előtti napon még egy kitesorf rekord felállításában közremáködő Bouwe Bekkingéknek. Sőt, ezúttal Dee Caffari csapata is megelőzte őket – a Turn The Tide On Plastic ötödik helye a legjobb eredmény, amit eddig a sorozatban elértek, így némi reményt adhat a környezetvédelmi üzenetet hirdető gárdának a folytatás előtt. A Scallywag utolsó helye ugyanakkor aggodalomra adhat okot a csapatnál, hiszen egyre romló trendet mutat, mivel az első kikötői versenyen még ötödikek, a másodikon hatodikak, a harmadikon pedig hetedikek lettek.

A kikötői versenyek összetett eredménytáblájának élén továbbra is a MAPFRE áll (két második és egy első helyezéssel), a második a Dongfeng (egy győzelem, egy második és egy harmadik hely), a harmadik pedig a Team Brunel, de már csak egyetlen pontnyi előnnyel a Vestas és kettővel az AkzoNobel előtt.

A fokvárosi kikötői verseny végeredménye:

  1. Dongfeng
  2. MAPFRE
  3. AkzoNobel
  4. Vestas 11th Hour Racing
  5. Turn the Tide on Plastic
  6. Team Brunel
  7. Sun hung Kai/Scallywag

A Volvo Ocan Race kikötői sorozatának állása három futam után:

  1. MAPFRE (19 pont)
  2. Dongfeng (18 pont)
  3. Team Brunel (13 pont)
  4. Vestas 11th Hour Racing (12 pont)
  5. AkzoNobel (11 pont)
  6. Sun Hung Kai/Scallywag (6 pont)
  7. Turn the Tide on Plastic (5 pont)

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.