Versenyben maradt a GGR magyar résztvevője

A szélkormány meghibásodása miatt meg kellett állnia és műholdas telefont is kellett használnia a Golden Globe Race magyar résztvevőjének, Kopár Istvánnak. A versenyrendezőség azonban ezúttal elnéző volt.

A szélkormány meghibásodása miatt meg kellett állnia és műholdas telefont is kellett használnia a Golden Globe Race magyar résztvevőjének, Kopár Istvánnak. A versenyrendezőség azonban ezúttal elnéző volt.

Kemény napokon van túl a hatvanas évek technikájával folytatott földkerülő versenyen résztvevő Kopár István. A szélkormány meghibásodása miatt a Helly Hansen támogatásával indult magyar hajós szinte csak akkor tudott haladni, amikor kézzel kormányzott, így aludni sem volt igazán lehetősége. Július 17-én, úton a Zöld-foki-szigetek irányába, műholdas telefonján keresztül hívta a GGR vezetőjét, és kérte átigazolását a Chichester osztályba, amelyet el is fogadtak. Navigációs tanácsot kért továbbá, hogy a Zöld-foki-szigetek mely kikötőjében kössön ki, valamint kérte, hogy adják át menedzserének az üzenetet, miszerint új szélkormányra van szüksége. Ugyan a verseny szabályzatának megfelelően a műholdas telefon csakis vészhelyzet esetén történő segítségkérésre használható, a szervezők mégis eleget tettek István kéréseinek, miután bejelentette, hogy a Chichester osztályban folytatja tovább a földkerülő kihívást.

Pár nappal később Istvánnak azonban feltehetően megváltozott a véleménye a megállással kapcsolatban. Július 23-án reggel valóban megállt horgonyon egy öbölben Mindelo kikötője előtt, de nem kötött ki, nem fogadott el külső segítséget, és másnap este újra útnak indult. A magyar származású vitorlás versenyző az átminősítés felülvizsgálatát kérte, a kézi kormányzásból adódó stresszre, illetve arra hivatkozva, hogy a rövid megállással semmiféle releváns előnyre nem tett szert. A szabályok értelmében ugyan nem kérhetett volna segítséget műholdas telefonon keresztül – hiszen nem vészhelyzetről volt szó –, és nem érinthetett kikötőt, a GGR rendezősége végül arra a döntésre jutott, hogy a kizárás helyett összesen 24 büntető órát rónak ki rá, és István visszakerülhet az eddigi hajóosztályába, GGR jelentkező státuszba.

A kizárólag hagyományos, régi stílusú navigációs eszközök használatát megengedő földkerülő versenyre eredetileg 18 bátor vitorlázó jelentkezett, időközben azonban öten közülük feladták a versenyt, vagy más osztályban folytatják. Kopár István jelenleg a 13. helyen vitorlázik Puffin névre keresztelt hajójának fedélzetén.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.