J24 Európa-bajnok az FGF csapat Bakóczy Róbert vezetésével

Amerikai elsőség, magyarokkal teli Európa-bajnoki dobogó. Ez lett az október eleji balatonfüredi nyílt J24 Európa-bajnokság végeredménye utolsó két futam után.

Amerikai elsőség, magyarokkal teli Európa-bajnoki dobogó. Ez lett az október eleji balatonfüredi nyílt J24 Európa-bajnokság végeredménye utolsó két futam után.

Az Egyesült Államokból érkezett Furio csapat Keith Whittemore kormányzásával egyetlen futamot sem nyert tízből, és még második helyezett sem volt, ám az egyetlen korai rajtos kiesőjüket leszámítva mindannyiszor az eső tízben végeztek, ötször az első ötben. Az egyenletes megbízható teljesítmény fizetett nekik a 16 nemzetet képviselő 48 hajó részvételével megrendezett balatonfüredi Európa-bajnokságon.

Keith Whittemore kiemelte: „Fantasztikus érzés volt versenyezni ezen a csodálatos tavon, ahol nincsenek motorcsónakok, ez valóban egy igazi kincs. 10 remek futamot vitorláztunk, igazán kiváló volt a rendezés és fairek a rajtvonalak.”

Feltehetően Whittemore-ékkal ezen az utolsó napon már keveset foglalkoztak az Európa-bajnoki címre hajtók, jórészt mind magyar vitorlázók. Végig domináltunk, az összes dobogóra esélyes nem magyar is Litkey Farkas csapatában versenyzett.

Az Európa-bajnoki címet a jórészt gyengeszeles, változatos verseny végén az egy hete Melges 24 Európa Kupa versenyt nyert és abban a hajóosztályban világbajnoki hatodik helyezett földvári FGF Sailing Team szerezte meg Bakóczy Róbert kormányzásával. Egyetlen ponttal előzték meg a Litkey Farkas kormányozta olasz-magyar Pelle Nera csapatot. Bronzérmes lett a Laserben a Riói Olimpiára kvalifikációt szerzett Tomai Balázs vezetésével a Jenesis.

Abszolút 5., Európa-bajnoki 4. lett a verseny nagy vesztese, a Jukebox Rauschenberger Miklós kormányzásával. Három napon át vezettek meggyőző magabiztossággal, majd egy korai rajt és egy vízi versenybírói ítélettel történt vitatható kizárás után hirtelen vesztették el az esélyüket a győzelemre. Hatalmas tapsot kaptak az eredményhirdetéskor, hiszen amellett, hogy három futam győzelmet is szereztek végig remekül vitorláztak.

Az ötödik a német Süllberg lett, Stefan Karsunke kormányzásával, míg a hatodik helyezett csapat a görög Evniki, Athimos Nikolaidissal a kormánynál.

Az utolsó napon három futam is lehetett volna az EB-n, de a leálló keleti-délkeleti szél ezt nem tette lehetővé.

Szombat reggel 8 futam alapján a tizenkétszeres Kékszalag-győztes, Soling világbajnok Litkey Farkas vezette hajó állt az élen, ám a kilencedik futamon nem adtak meg egy útjogot egyik ellenfelüknek. J24-ben nincs lehetőség két körbefordulással korrigálni egy ilyen hibát, a pontbüntetés – ez esetben 5 plusz pont – automatikus következmény. A tizedik futamon pedig egyetlen hellyel szorultak a földvári fiatalok mögé. Tizenegyedik futam híján mindez döntőnek bizonyult az EB elsőségért folyó vetélkedésben.

A J24 Európa-bajnok csapat kormányosa Bakóczy Robi a következőket mondta a kérdésre, hogy miért indultak a versenyen:

– Itthon volt az EB, várható volt a szép indulószám, és egy közel ötvenhajós mezőnyben one design hajóval versenyezni mindig jó játék. ezért már két éve elterveztük, hogy ha tudunk hajót szerezni, akkor elindulunk.

– Milyen hajót találtatok magatoknak és azzal a Melges 24-ben sikeres teljes FGF Sailing Team versenyzett?

– Gál Pali adta kölcsön nekünk a Big 5 nevű J24-esét. A csapatunkból pedig Buza Bence hiányzott. Helyette a J24-ben otthonos és kitűnő mancsaft Szigeti Maximmal vitorláztunk. A többiek, vagyis Rozsnyay Domonkos, Takácsy Kristóf és Levente természetesen az FGF Sailing Team fix tagjai.

– Milyen volt a szél ezen az utolsó, döntő napon?

– Nagyon kellemetlen szél fújt. Óriási volt a szerencsefaktor benne. Keleti, délkeleti gyenge szél. Időnként váratlanul az északi part felől szakadt le egy frissülés és szétnyitotta a mezőnyt, olykor meg délről jött valami minden előjel nélkül. A mai naphoz jó szerencse is kellett.

– A végül utolsónak bizonyuló futamban tizenharmadikként, egy hellyel LItkey Farkasék előtt futottatok be. Tudtátok, hogy ezen a futamon egy ponttal kell megvernetek őket az Európa-bajnoki cím megszerzéséhez?

– Nem tudtuk. De, amikor befutottunk hallottuk, hogy kikelt magából, és ezt nagyon jó jelnek vettük. Aztán odajött, és mondta, hogy most egy ponttal előtte vagyunk. Akkor még vártunk egy órát a szélre, lehetett volna még egy futam, de hát nem lett!

A verseny után a Magyar J24-es Osztályszövetség elnöke, Hercsel Erik azt nyilatkozta: „Nagyon örülök, hogy ilyen remek vitorlázókkal versenyezhettünk együtt és az külön boldogság, hogy a magyar csapatok ilyen jól teljesítettek. Hosszú szervező és előkészítő munka előzte meg az Eb-t, köszönöm mindazoknak, akik segítettek, a sok önkéntesnek, a szponzoroknak, a BYC-nek, az MVSZ-nek. Azt gondolom, hogy büszkék lehetünk, mert a visszajelzések alapján, mind a vízen, mind a parton nemzetközi színvonalú rendezvényt sikerült lebonyolítani.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.