Ian Ainslie nyerte a dragonosok nagy versenyét

Nagyszerű küzdelmet vívtak a Csopak előtt kirakott up and down pályán a Dragon flotta hajói a május végén rendezett idei Johan Anker Kupán, amelyet ezúttal is az EGIS SE rendezett. Komoly párharcok, szoros rajtok és éles befutók jellemezték a küzdelmet.

Szoros és fordulatos küzdelmet hozott a dragonosok idei nagyversenye: az első nap végén még a Náray Vilmos kormányzásával szereplő Freyja csapata állt az élen, de pontegyenlőséggel már szorongatta a Das Boot nevű hajó, amelynek kormányához a Lackner-család ezúttal meghívta Ian Ainslie-t. „Janinak” nem ez volt az első kirándulása az osztályban, és a kezdeti nehézségek után látszott, hogy igazán otthon is érzi magát a hajóban.

Mivel pénteken a leálló szél miatt nem lehetett harmadik futamot tartani, szombaton négy futamra számíthattak a hajók. A megmérettetés előtt virslis reggeli várta a csapatokat, amely kissé el is húzódott, ugyanis várni kellett a szél megérkezésére.

A szél ismét hasonló irányból, de némileg erősebben fújt, időnként még a 14 csomót is elérte egy-egy pöff ereje. A vezető duóhoz ezen a napon csatlakozott a Dragon-bajnokság tavalyi harmadik helyezettje, Szűcs István és csapata, akik szombaton Carpe Diem nevű hajójukkal már minden futamon ott voltak az élbolyban. Ám a Das Boot feltartóztathatatlannak bizonyult: a nap végére két futamgyőzelemmel átvették az összetett vezetést. A nyugati szél nem volt könnyen kiismerhető: a felhők mozgatták a vízen a szélfoltokat, és csak nagyon komoly koncentrációval lehetett elöl maradni a rendkívül kompetitív mezőnyben.

Este a Carpe Diem jóvoltából kiváló csülkös bableves, néhány pohár sör és rendkívül sok megvitatandó helyzet várt a társaságra. Igaz, hogy hamar elcsendesedett az EGIS hangárja: a négy futam után édes volt a pihenés mindenki számára.

Vasárnap további két futam adott választ a nyitott kérdésekre. A legnagyobb kérdést azonban az időjárás szolgáltatta: mi fog történni a közelgő hidegfront és eső előtt? Végül szerencsésen alakultak a körülmények: az északról közelgő esőfront előtt délire fordult a szél, és noha forgolódó és pöffös maradt, elegendő időt adott arra, hogy két további futammal záruljon a verseny.

A végeredmény végül hűen tükrözte az erőviszonyokat: Ian Ainslie és a Das Boot kiváló versenyzéssel, nyolc futamból négyet megnyerve nyerte el a Johan Anker Kupát. A második helyen a Carpe Diem, harmadikon a Freyja végzett. A legjobb klasszikus Dragon ezúttal a Tóth Zsolt kormányozta Nemecsek lett.

A verseny eredményei itt találhatók: https://mvszhirdetotabla.hu/johan-anker-kupa-dragon-flottabajnoksag-2022/eredmenyek.

A fotókat Mag Andrea készítette.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.