Holnap rajtol a Golden Globe Race!

Holnap, azaz július 1-én délben rajtol a franciaországi Les Sables d'Olonne-ból a hatvanas évek technikájával vívott nagy földkerülő verseny, a Golden Globe Race, amelyen egy magyar versenyző, Kopár István is rajthoz áll.

Holnap, azaz július 1-én délben rajtol a franciaországi Les Sables d’Olonne-ból a hatvanas évek technikájával vívott nagy földkerülő verseny, a Golden Globe Race, amelyen egy magyar versenyző, Kopár István is rajthoz áll.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: Bond Veronika, Facebook

Lassan állandó helyet kell keresni a magyar lobogónak Les Sables d’Olonne kikötőjében. 2017-ban itt ért véget Fa Nándor Vendée Globe-os földkerülő vitorlázása, a nyár közepén pedig innen indult a Golden Globe Race földkerülő emlékverseny, amelyen egy másik „tengeri medve”, Kopár István képviseli hazánkat.

Kopár Istvánt aligha kell bemutatnunk a Vitorlázás Magazin olvasóinak. A 65 éves, budapesti születésű, de ma már az Egyesült Államokban élő hajós egész élete a hajózáshoz, főként a tengeri vitorlázáshoz kötődik. Három évvel a Szent Jupát földkerülő útja után, 1990-ben első magyarként vállalkozott arra, hogy szólóban körbevitorlázza a Földet saját építésű hajója, a Salammbo fedélzetén. A Balaton 31-es azonban az erős szélben felborult az Indiai-óceánon, a navigációs felszerelések nagy része tönkrement, s a magyar vitorlázó a megrongálódott hajóval csak nagy nehézségek árán érte el az ausztrál partokat. Kopár István elszántságát mutatja, hogy 30 napos ausztráliai tartózkodás, rövid erőgyűjtés után újra nekivágott, és a Horn-fokot megkerülve, újabb borulások és az élelmiszerkészletének megsemmisülése ellenére, 1991 májusában befejezte útját.

Talán éppen a szextáns, a Nap, a Hold meg a csillagok segítségével történő tájékozódás varázsa vonzotta legújabb, 2018. július 1-jén megkezdett kalandjára Kopár Istvánt. A Golden Globe Race földkerülő verseny különlegessége, hogy csak hagyományos, fél évszázaddal ezelőtt használat vitorlafajtákat, kötélzetet és navigációs eszközöket vethetnek be a résztvevők. A GPS-alapú helymeghatározó eszközök kitiltásával a szervezők a legelső, 1968/69-ben megrendezett Golden Globe Race hagyományai előtt kívántak tisztelegni, egyúttal szeretnék az emberi képességekre, a leleményességre helyezni a hangsúlyt a vitorlázás egye inkább elgépiesedő világában.

Részletes cikkünk a Golden Globe Race-ről és Kopár Istvánról a Vitorlázás Magazin július 16-án megjelenő, 2018/4-es számában!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.