ESS 2017: Bajnokok a dánok!

A dán zászló alatt hajózó SAP nyerte az Extreme Sailing Series 2017-es sorozatát a december első hétvégéjén, a mexikói Los Cabosban rendezett, dupla pontokat érő utolsó fordulójával. Pedig csak a harmadik helyen végeztek – de ez is elég volt a cím megszerezéséhez.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: ESS

Úgy érkezett az ESS idei bajnokságának mezőnye a mexikói Los Cabosban rendezett utolsó versenyre december első hétvégéjén, hogy a bajnokság élén az utolsó előtti, San Diegó-i futamot is megnyerő dánok vezettek 78 ponttal az Oman Air (73) és az Alinghi (72) pontja előtt. Bár az utolsó versenyen dupla pontokat osztanak a csapatoknak, mint előző lapszámunkban is írtuk, kisebbfajta csoda kellett volna ahhoz, hogy valaki megelőzze a dánokat, akiknek már az ötödik hely is elég lehetett volna a bajnoki címhez. Annak pedig meglehetősen kicsi volt az esélye, hogy a sereghajtó NZ Extreme Team vagy a Land Rover Bar Academy, illetve az amerikai Lupe Tortilla Demetrio csapat bármelyike megverje őket – nem is szólva a csak ezen a versenyen induló mexikóiakról. Így a dánok azzal a biztos tudattal érkeztek a napfényes Mexikóba, hogy csupán arra kell ügyelniük: ne hibázzanak nagyot. Ez a gondolat egészen biztosan meg is határozta a versenyzésüket, hiszen láthatóan igyekeztek minden kockázatot kerülni a záró forduló négy napja során.

Nem úgy a két üldöző, az egymástól alig egy pontnyi különbséggel érkező Oman Air és az Alinghi. Közülük a picivel jobb helyzetben lévő Oman Airnek volt jobb esélye, de a svájciak voltak jobb passzban. Az év során már két versenyt is megnyerő Alinghi csúcsformában ment egész hétvégén, és végül be is húzták a duplán számító győzelmet (és az azért járó 24 pontot) az Oman Air előtt.

A dánoknak a dobogó legalsó foka jutott, ami bőven elég volt a bajnoki cím megszerzéséhez. A negyedik helyen záró Red Bull ezzel az eredménnyel megőrizte az amúgy is elég biztosnak tűnő negyedik helyét a bajnokságban a Land Rover BAR Academy előtt, amely a csak a duplapontos évzárón elért ötödik helyének köszönhetően verekedte magát az új-zélandiak elé. (A két csapat pontegyenlőséggel zárt, a britek azért kerültek előrébb a végső ranglistán, mert ők értek el jobb eredményt az év során a kínai második helyükkel.)

A legelső ESS-versenyén induló mexikói vendégcsapat nagy meglepetésre megverte a nálunk jóval rutinosabb amerikai beugrósokat, sőt, az egyik futamon a fantasztikus második helyig száguldottak – ami talán az eddigi legjobb eredmény, amit a sorozat házigazdai jogán eddig indult joker-csapatok bármelyike fel tud mutatni.

Az Extreme Sailing Series Los Cabos-i versenyének végeredménye:  

  1. Alinghi (SUI)
  2. Oman Air (OMA)
  3. SAP Extreme Sailing Team (DEN)
  4. Red Bull Sailing Team (AUT)
  5. Land Rover BAR Academy (GBR)
  6. NZ Extreme Sailing Team (NZL)

Az Extreme Sailing Series 2017-es sorozatának végeredménye:

  1. SAP Extreme Sailing Team (DEN) 98 pont
  2. Alinghi (SUI) 96 pont
  3. Oman Air (OMA) 95 pont
  4. Red Bull Sailing Team (AUT) 84 pont
  5. Land Rover BAR Academy (GBR) 70 pont
  6. NZ Extreme Sailing Team (NZL) 70 pont

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.