Éjszakai rohanás

Éjszakai tókerülő túraversenyt szervez június utolsó hétvégéjére a Spartacus Vitorlás Egylet Ezüst szalag névvel a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár útvonalon.

Éjszakai tókerülő túraversenyt szervez június utolsó hétvégéjére a Spartacus Vitorlás Egylet Ezüst szalag névvel a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár útvonalon.

Az első alkalommal megrendezett verseny abszolút győztese elnyeri az Ezüst szalagot és a Spartacus által alapított ezüst örökös vándordíjat. Minden, a Kékszalagon indulási joggal rendelkező hajó nevezését várják, a biztonsági előírások is hasonlóak (például szabályos világítás, kísérőmotoros a többtestűeknek, Liberáknak, szkiffeknek) Az Ezüst szalag különlegessége viszont, hogy itt elindulhatnak a 20 lábnál rövidebb többtestű vitorlások is. Természetesen az egyes hajóosztályokat külön is díjazzák, a versenykiírásban leírtak szerint.

A verseny sok szempontból formabontó lesz: szombaton a rajt előtt, 15 órától kormányos értekezlettel egybekötött tartalmas fogadás várja a résztvevőket a Spari telepen, már az éjszakai próbatételekre felkészítő jelleggel. További segítség a csapatoknak, hogy a Red Bull energiaitallal támogatja a versenyt.

Ha a kikötő már megtelt, a klubház előtti vízterületen horgonyzó hajókról motorosokkal szállítja a legénységet a partra és majd vissza a rendezőség. A rajt 18 órakor lesz, a befutási limit vasárnap 14 óra, díjkiosztó egy órával később.

„A napnyugta előtti-utáni órák, az éjszakai vitorlázás a hosszú távú balatoni túraversenyek legszebb, legizgalmasabb szakaszai. Kitaláltunk speciálisan erre az napszakra egy remélhetőleg vonzó és érdekes versenyt” – mondta Majthényi Szabolcs tizenkétszeres világbajnok vitorlázó, a Spartacus egyletigazgatója. „A Kékszalagra készülőknek jó edzéslehetőség az Ezüst szalag. Meg lehet figyelni, hogy a napnyugta után gyakran tapasztalható szél leállás után hol, milyen intenzitással jön be a parti szél. Lehet tesztelni a műszereket, a navigációt – mindezt össze lehet vetni a jellegzetes parti fényekkel, amelyek sokszor évről-évre változnak. Sosem árt gyakorolni a hajó, a vitorlák állítását sötétben: mit jelez vissza a kormány, hogyan állíthatók optimálisan a vásznak. Ki lehet próbálni olyan taktikai lehetőségeket, amiket majd kamatozhatnak a tókerülőn.”

A verseny biztonságáról a rendezőkön kívül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata gondoskodik. Sokat segíthet majd, hogy a tókerülőhöz hasonlóan az Ezüst szalagra is teliholdas éjszakán kerül sor.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.