Borulások és fogyatkozó mezőny a "Rum Úton"

Az előző VG győztese, Armel Le Clech’h hajója felborult, az elrajtolt 123 hajós mezőny egyre fogy a 3542 mérföldes Route du Rhum versenyen.

Az előző VG győztese, Armel Le Clech’h hajója felborult, az elrajtolt 123 hajós mezőny egyre fogy a 3542 mérföldes Route du Rhum versenyen.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Nyitókép: DPPI

Népes mezőnnyel és remek széllel indult az egykori transzatlanti Rum Úton, vagyis az öreg kontinensről a karibi Quadeloupe szigetére vezető, több mint 3500 mérföldes verseny. Az induláskor 20 csomós szél 35 csomósra erősödött, így a lehetséges rekorddöntések lázában égő résztvevők egyre növekvő kockázatokkal is szembesültek már az út elején. A versenyt vezető Multi 50-esek már a kezdetektől gondokkal küzdöttek: Le Cleac’h kénytelen volt kiállni egy kikötőbe az elektromos rendszer meghibásodása miatt – de fél óra múlva már rohant is vissza a versenybe. Nem úgy Sebastienn Josse, akinek Gitana Ultime trimaránja az egyik test egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett törése miatt végleg kiállt már a második napon. Nem sokkal később kiesett Thomas Coville is.

Francois Gabart az élen Fotó: Vincent Curutchet / DPPI

Le Cleac’h hatalmas hajrát produkált, vészesen kezdte megközelíteni a versenyt vezető Francoise Gabart-t – egészen tegnap délelőttig. Akkor ugyanis az egyik hajótest törése következtében felborult. Szerencsére egy közelben járó halászhajó kimentette a vízből a szerencsétlenül járt vitorlázót a fejjel lefelé sodródó Banque Populaire-ből. Romain Pilliard Remade Use it Again nevű trimaránjával La Coruna szigetére állt ki, így a Multi 50-esek mezőnye három hajóra fogyatkozott az eredeti hatból.

Itt még minden rendben volt a VG-győztes Armel Le Cleac’h hajójával Fotó: Jeremiel Le Caudey

A pórul járt Goodchild – Fotó:: Sam Goodchild/Route du Rhum

Fogyatkozik a mezőny a többi osztályban is. A Vendée Globe-ról (is) ismert IMOCA 60-asok között Isabelle Joschke, illetve a Class 40-esek között Sam Goodchild árbóctörés miatt esett ki a harmadik napon.

Az élen jelenleg Francois Gabart és Francis Joyon csatázik Multi 50-es trimaránjaikkal.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.