AC: Karnyújtásnyira a kiwik a címmeccstől

Immár csupán egyetlen győzelem kell az Emirates Team New Zealandnak ahhoz, hogy ők hívhassák ki az amerikaiakat a kupáért.

Immár csupán egyetlen győzelem kell az Emirates Team New Zealandnak ahhoz, hogy ők hívhassák ki az amerikaiakat a kupáért.

Négy győzelmet fölött Peter Burling csapata az elődöntő első két napjának párbajai során a svéd Artemis, így már csak egy ötödik diadalra van szükségük ahhoz, hogy ők lehessenek a kihívók (a szabályok szerint a csapatok közötti párbajok öt pontig tartanak). A pillanatnyi állás azonban talán önmagában meglehetősen félrevezető, hiszen a harc nem volt könnyű a kiwik számára. A tegnap esti utolsó, harmadik futamot például mindössze egyetlen másodperccel nyerték meg, és volt egy ijesztő pillanat, amikor úgy tűnt, hogy nem fogják tudni stabilizálni a hajójukat.

„Nagyon boldog vagyok, hogy 4-2-es állással várhatjuk a folytatást. Az egész csapat remekül teljesített, és köszönetet kell mondanom nem csak nekik, hanem a tervezőknek is, hiszen a bringák által termelt energia nélkül ma jó néhányszor nem állt volna elég energiánk ahhoz, hogy az élen maradjunk” – nyilatkozta Burling.

Ennek ellenére ma még korai leírni a svédeket. Az Artemis már a kvalifikációs sorozatban is megmutatta, hogy össze tudja magát kapni a csapat és képes vert helyezettekből is kijönni. Sőt: a középdöntőben a japánokkal szemben 3-1-ről fordították meg az állás három, zsinórban aratott győzelemmel. Így talán nem csak a hivatalos optimizmus szólt Natahan Outteridge-ből, amikor a verseny után úgy fogalmazott: „Még egyáltalán nem dőlt el az ügy. A középdöntők során láthattuk, hogy minden lehetséges. Jól kell elkapnunk a rajtokat holnap, és magunk mögött kell tartanunk a kiwiket. A hajó remek és a csapat is, így van még esélyünk fordítani.”

Az elődöntő utolsó fordulóira ma este kerül sor. A kiwiknek csupán egyetlen győzelem kell, és vége a játéknak, a svédek leckéje pedig az, hogy háromszor nyerjenek egymás után. Az eredményesebb csapat hívhatja ki az amerikaiakat a kupáért.

 

Kövess minket a Facebookon is.