AC: A kiwik a kihívók!

Az Emirates Team New Zealand küzdhet meg a címvédő ORACLE Team USÁ-val az Amerika Kupáért, miután a kiwik tegnap legyőzték a svédeket.

Az Emirates Team New Zealand küzdhet meg a címvédő ORACLE Team USÁ-val az Amerika Kupáért, miután a kiwik tegnap legyőzték a svédeket.

Nem sikerült harmadszor is feltámadnia az Artemisnek. A bermudai előselejtezőkön, majd a japánok elleni középdöntős meccseken is sikerült némi gyengélkedés után nyerő formába lendülniük. De az új-zélandiak ellen már nem voltak képesek csodát tenni. A tegnap esti döntő meccs 4-1-es állásról indult az Emirates Team New Zealand javára, ami azt jelentette, hogy a kiwiknek elég volt egyetlen győzelmet szerezniük, (hiszen öt nyert meccsig megy az elődöntős párbaj), míg a svédeknek zsinórban háromszor is diadalmaskodniuk kellett volna.

Ehhez képest az első versenyt elindították ugyan, de aztán szinte azonnal leállították a túlságosan gyenge szél miatt. Másodszorra azonban már végigment a párbaj, és az új-zélandiak nem adtak esélyt az Artemis esetleges feltámadására: rögtön a rajtnál már remekül helyezkedtek, jól indultak és meg is tartották a vezetést. Talán az járt Peter Burling eszébe, hogy csapata egyszer már ráfaragott arra, hogy nem élt keményen a kínálkozó eséllyel: az Emirates Team New Zealand 8-1-re vezetett az amerikaiak ellen a 34. kupáért folyó közdelem döntőjében – mégis vesztett, mivel az ORACLE Team USA akkor elképesztő menetelésbe kezdett és kijött a reménytelennek tűnő helyzetből. Igaz, akkor még Burling nem volt tagja a csapatnak, de a sporttörténetet biztosan ő is jól ismeri. Gelnn Ashby kormányos és trimmer azonban akkor is a hajón volt, így joggal mondhatta: „Azt hiszem, ami San Franciscoban történt két éve, az jó lecke volt számunkra, erősebbé tett minket. Azóta a csapatot nulláról építettük újra, és most motiváltabbak és erősebbek vagyunk, mint valaha.”

A címért folytatott versenyek az amerikaiakkal június 17-én kezdődnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.