5 tipp kezdő vitorlázóknak

Hirdetés – A vitorlázás nem csak egy sport, hanem életstílus, hobbi, kikapcsolódási lehetőség és természetesen szerelem. Ha te is azt fontolgatod, hogy csatlakozol a vitorlázók népes táborába, akkor először is figyelmeztetni szeretnénk: vigyázz, a vitorlázás azonnali függőséget okoz!

 

Fotó: freepik.com

Ha ettől nem ijedtél meg, vagy már késő, és a retinádba égett a kék ég, ragyogó víz és a duzzadó vitorla képe, akkor ez a cikk Neked szól. Összegyűjtöttük a legfontosabb 5 tanácsot, amit kezdőként érdemes jól megjegyezni.

Fotó: freepik.com

Sose hagyd abba a tanulást!

A vitorlás tanfolyam végére elsajátítod a vitorlázás alapjait. De ne feledd, hogy ez csak a kezdet. Ahhoz, hogy tapasztaltalt vitorlázó legyél, még rengeteg időt kell eltöltened a vizen. Kezdetben vigyél magaddal tapasztaltabb vitorlázót, kezdd inkább kisebb hajóval, csendesebb időjárási körülmények között. Nem érdemes felesleges veszélynek kitenni magadat és az utasaidat!

Haladj lépésről lépésre, hiszen az igazi tapasztalat megszerzéséhez akár évek és évtizedek kellhetnek. Érdemes minél több tudásanyagot átolvasni, videókat nézni arról, hogy hogy csinálják a profik. Kezdd a a hazai vizeken, és csak akkor vitorlázz külföldön, ha már meg van a kellő tapasztalatod. De ne aggódj, ez egy olyan tanulási folyamat lesz, amit garantáltan imádni fogsz!

A természet erősebb nálad!

A vitorlázáshoz szükséges egy jó adag alázat is. Sose feledd, hogy lehetsz te akármilyen tapasztalt öreg róka, mindig érhetnek váratlan helyzetek. Gyakran előfordul, hogy még a több évtizedes tapasztalattal rendelkező vitorlázókat is meglepi az anyatermészet szeszélyes működése.

Éppen ezért mindig ellenőrizd a köteleket, sekliket, biztosító gyűrűket, vereteket, vitorlákat. Minden manővert olyan körültekintéssel hajts végre, mintha legelőször tennéd! Sose csak a tapasztalatodra hagyatkozz, használd a szemeidet, a füledet és az érzékeidet!

A vitorlázáshoz is kell az erőnlét

Sokan azt gondolják, hogy a vitorlázás egy igazi megúszós sport, pedig ez nem igaz. Fantasztikus érzés egy hajót irányítani, de ne legyenek illúzióid: mivel te vagy a kapitány, itt a te folyamatos aktív részvételedre lesz szükség! Készülj fel, hogy a folyamatos figyelmeden kívül sokszor fizikai erő is kelleni fog, tehát nem baj, ha rendszeresen edzel.

A jó hír, hogy pontosan ezért fogja azt nyújtani számodra a vitorlázás, amit szeretnél: a folyamatos koncentráció, az edzés (és természetesen a felejthetetlen környezet) teljesen kikapcsol majd a mindennapok hajtásából, és olyan érzést nyújt, mintha egy másik világba kerültél volna.

Fotó: freepik.com

Biztonság mindenek előtt

Kapitánynak lenni nagy felelősség, hiszen te felelsz a legénységért is. Éppen ezért tájékoztasd őket mindig részletesen arról, hogy mire kell figyelni a hajón, és kísérd őket végig figyelemmel, hogy elkerüld az esetleges baleseteket, Figyelj arra, hogy

  • Ha nagyobb hullámokkal kell számolni, akkor az érzékenyebbek vegyenek be gyógyszert
  • megfelelő öltözéket viselnek-e, mert senkinek sem jó egy komolyabb napégés, vagy napszúrás, de az sem ha dideregnek a fedélzeten
  • Ha pedig rossz az idő, vagy éjszaka van, akkor mindenki viseljen biztonsági felszerelést

A vitorlázásnál ne a kényelem legyen az első számú szempont! Ne engedd, hogy a legénység tagjai a vitorlákba kapaszkodjanakk, esetleg a nem megfelelő tárgyakba kapaszkodjanak!

Tervezz előre!

Már kihajózás előtt is érdemes megfgyelni a szélviszonyokat. A manővert úgy tervezd meg, hogy a motor esetleges leállásánál is tudd kezelni a helyzetet. Figyeld a kikötőben mozgó árbócokat, hogy elkerüld a váratlan találkozásokat!

Ha éppen gyönyörű időd van, akkor képzelj el lehetséges problémákat, váratlan helyzeteket, és hogy tervezd meg, hogy abban a helyzetben mit tennél! Így ha tényleg helyzet van, nyugodtabban fogsz reagálni, és átgondoltabb döntéseket hozol.

Mindjárt itt a vitorlás szezon, úgyhogy ha még nincs vitorlás jogsid, akkor ne késlekedj! A Lazy Jack vitorlás iskolában már online is elvégezheted az elméleti képzést, és az adandó első alkalommal mehetsz is a gyakorlatra, Mire vársz még? Hív a víz!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.