Vitorlázz otthon!

Online előadások, feladatok, játékok az iskolabezárások után otthon ragadt utánpótlásnak.

 

A vitorlázás nagyon összetett sportág, nem elég a fizikai felkészültség fejben is ott kell lenni a pályán – ez az időszak az elméleti oktatásoknak, alapok átismétlésének jó lehetősége. Az Optimist Osztályszövetség kifejezetten kicsiknek, a kishajók között is utánpótlásnak számító apró kapitányoknak írt ki három fordulóban feladatokat a weboldalán.

Az Optimist Osztályszövetség elméleti játékot indított az otthon ragadt csemetéknek. Ez három fordulós, aminek a második körébe lehet becsatlakozni és ez is nagyszerű gyakorlásnak. Az itt letölthető játékon a 2019 évi magyar ranglista 41. helyezésétől bárki indulhat, valamint a 2020-as évi új versenyzők, így a vitorlázásban még ismeretlenek is. A kérdések egyelőre nem nehezek, kis internetes utánajárással majd mindenki meg tudja válaszolni. Reméljük sikere lesz ennek a távtanulásnak és folytatják a szövetségnél, újabb feladatok megadásával a szintentartást.

Böröcz Bence magas szinten elismert nemzetközi bíró a sportágban. A tokiói olimpiára is készült, hogy a nemzetközi mezőnyben ossza sípjával az igazságot, vagy a vitatott büntetéseket. Bence előadás sorozattal segíti az otthon maradt versenyzőket – érdemes a facebook oldalán nézni az aktuális időpontokat, a következő holnap, szerdán 19 órakor lesz élőben a facebookon.

Az egyesületeknél sokszor C csoportnak hívott jövőbeli versenyzők vannak a legrosszabb helyzetben, hisz az első kezdőtáborok után válogatták be őket az utánpótlás versenyzők alapszintjére és nekik is elmarad az első, még tanuló időszak. Az alapvető manővereket, a rajtolást, a pályájelek sorrendjét és a legelemibb szabályokat kéne, hogy elsajátítsák a szezon alatt – aminek egy jelentős időszaka láthatóan elmarad. Sokan tartanak tőle, hogy a vírus okozta gazdasági visszaesés miként hat majd az utánpótlás sportokra, a nagy napilapok magabiztos cikkeket közölnek az országvezetésnek szívközeli labdarúgásról és látványsportágakról, hogy ide újabb fúziók fognak érkezni, még a fizetéseket se kellett egyelőre csökkenteni sok helyen – bár mindenki más azonnal meghúzta a nadrágszíjat a sport szektorban, vagy bejelentette, hogy bezárják a kapukat jó időre. Ami a vitorlázásban most pozitívan köszönő vissza, hogy eleve izolált sportág. Jól zárható, ellenőrizhető telephelyeken, klubokban zajlik az edzés és a felszerelések tárolása. Kiscsoportosak a foglalkozások, 5 – 15 fővel zajlik egy edzés, több napon keresztül, akár zárt tábor jelleggel heteken át is tarthat egy felkészítés és a vízen is jócskán megfelelő távolságban vannak a fertőzésveszélytől. A klubok működését viszont sokszor veszélyeztetett korosztályú tagság határozza meg, de van olyan egyesület ahol könnyebben tudják majd szeparálni az utánpótlást és az idősebb hajósokat.

A vitorlázásnak nagyon konkrét és gyorsan működésbe lendíthető, helyi turisztikai bevételeket generáló oldalai vannak. Ezt már alap szintű működésének beindításával is biztosítja a helyi vállalkozások számára és a járvány lecsengésével, a vakcina elterjedése előtt is beindulhat talán az szociális távolságok és magas higiéniai követelmények már rutinszerű alkalmazásával és megtanulásával. A gyerekek pár nap alatt megtanultak sokkal óvatosabban élni, rendszeresen tisztán tartani a környezetüket és magukat – a most következő új életformát is kényszerűen, de már talán magától értetődően fogják alkalmazni. Persze nagy keserűség, hogy mi lesz a barátságokkal, az érintésekkel, egy jó öleléssel, vagy akár egy szeretet puszival – de ezekben a szeparált kis közösségekben, mint a vitorlázás erre nagyobb esély van, mint más sportoknál.

Ami a fizikai edzéseket, a hajóvezetést és a vízen töltött órákat illeti, nagy kiesés lesz mindenkinek egyformán – viszont annál nagyobb lesz az éhség, hogy végre vízre kerüljenek a kis csapatok és újra küzdjenek a széllel, a hullámokkal, az időjárás kemény viszontagságaival és persze egymással is. A vitorlázás olyan dolgokra tanít meg, amit máshol nem tudsz megismerni.

fotók: Gémesi Jóka – Optimist OB 2019

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.