VG: Thomson már a déli féltekén, Tripon megint az árbócon

Az élmezőny hajói immár a déli féltekén vitorláznak Thomsonnal az élen. Le Cam-ot már Dalin is megelőzte, Tripon befejezte a szerelést, Beyou ismét a tengeren ébredt, de furcsa számára a dolog. A részletek lejjebb.

Örömmel ébredt újra a tengeren Jérémie Beyou, de a francia vitorlázó aligha örül neki, hogy ő a Vendée Globe mezőnyének (Fabrice Amadeo után) második versenyzője, aki kétszer is töltött első éjszakát a tengeren. „Nagyon furcsa ez most… Megszoktam már, hogy hajók vannak közelemben, szóval nem tudom, nevezhetjük-e ezt most versenyzésnek, de jó újra a tengeren lenni” – összegezte az újraindulása utáni első éjszaka utáni benyomásait a Charal szkippere. (Azok számára akik most kezdték követni a Vendée Globe drámákkal tarkított szappanoperáját: Beyou hajója korábban számos ponton megsérült és vissza kellett fordulnia a verseny kiinduló pontjára, Sables d’Olonne-ba, de a javítások után visszaállt a versenybe.)

Jérémie több mint ötezer kilométeres hátrányban igyekszik a hibátlanul élen hajózó Alex Thomson (és persze a többiek) után. A brit már a déli féltekén jár, immár kifelé az Egyenlítő körüli szélcsendes területből, amely ezúttal nem lassított nagyon sokat az élbolyban vitorlázók tempóján. Közülük is Thomson maradt a leggyorsabb, így ahelyett, hogy a többiek csökkentették volna egy kicsit a hátrányukat (mert később értek be a kevésbé szeles zónába mint Thomson) még a Veszélyember lépett meg még jobban előlük.

A második helyen tegnap óta már nem a veterán Le Cam, hanem az elő-teszteken veszélyesen jó sebességet mutató Thomas Ruyant (LinkedOut) hajózik, és a francia sajtóban János királyként aposztrofált 61 éves Jean immár Charlie Dalin (Apvia) mögött van, már „csak” a negyedik helyen.

Közben a magyar építésű IMOCA 60-assal hajózó Armel Tripon túl van a második árbócmászáson, amire nem egy újabb hiba, hanem a korábban megkezdett javítás befejezése végett kényszerült. A L’Occitane immár megszabadult a J3-as vitorla megsérült felhúzó/feszítőrendszerének maradványaitól, így további problémát már nem fog okozni.

A jelenlegi sorrend:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.