VG: eltűnt, de már megvan az egyik vitorlázó

Süllyedni kezdett a hajója, ezért a mentőcsónakba szállt Kevin Escoffier. 11 és fél órát hánykolódott a tengeren. Nem volt éppen sima ügy, de megmentették.

Magyar idő szerint hétfő délután került bajba a versenyben akkor harmadik helyen álló Kevin Escoffier. Hajója, a PRB egy nagy hullámhegyről alázuhanva lényegében kettétört, nagyon hosszan elreped. Escoffier UTC szerint háromnegyed kettőkor, Fokvárostól 580 mérföldre vészjelzést adott le, és a mentőkapszulával elhagyta a hajót.

A vészjelzésére először a negyedik helyen vitorlázó veterán Jean Le Cam érkezett a helyszínre, UTC szerint 16 óra után, de hiába látta meg a hánykolódó mentőkapszulát, a viharos időben hamar elvesztette vele a vizuális kapcsolatot. A mentésirányítás még három másik versenyzőt is a térségbe irányított, így hamarosan már Boris Hermann, Sebastien Simon és Yannick Bestaven is Escoffiert kereste az éjszakában. Végül az először érkező Jean Le Cam találta meg újra a méretes hullámok között hánykolódó versenyzőt. Escoffier később azt nyilatkozta a Vendée Globe hivatalos oldalának, hogy amint meglátta „János királyt” érkezni, nem aggódott többé, tudta, hogy biztonságban van, csak idő kérdése, hogy mikor sikerül feljutnia a hajóra. 11 és fél órányi hánykolódás után megmenekült.

A sors fura fintora, hogy a verseny egyik hőséből a nap hősévé is vált Jean Le Cam korábban (2009-ben) maga került bajba a Vendée Globe-on, és várta a mentést, miután letört a tőkesúlyának bulbája és felborult. A hajó, amelyről anno segítséget kapott, pont a PRB nevet viselte – vagyis ugyanazon a néven futott, mint amelynek szkipperét most Le Cam mentette ki. (De nem ugyanez a hajó volt, csak a névadó szponzor azonos.) További kísérteties párhuzam a két eset között, hogy akkor is a harmadik helyen vitorlázó hajó vett részt a mentésben, akkor Vincent Riou adta fel a harmadik pozícióját a mentés miatt. Pechére mentés közben megsérült a szálingja, ami miatt később kidőlt az árbóca és fel kellett adnia a versenyt. A versenyrendezőség tettéért utólag neki ítélte a harmadik helyet.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.