Újraértékelték a balatoni kikötőket

A Magyar Vitorlás Akadémia NKft. május hónapban elvégezte a Balaton körüli Vitorláskikötők újraminősítését a Kék Csillag Kikötőminősítési rendszerben. Az adatok kiértékelése után szembetűnő, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több Marina legalább egy szinttel magasabb kategóriába került. A felmérésben hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek, a szolgáltatások színvonala és a természetvédelem.  

A 2021-es esztendőben 33 Balaton körül vitorláskikötő felmérését végezte el a Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. közösen a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Kék Csillag Kikötőminősítési védjegyrendszer keretében. A felmérési adatok értékelése alapján a vizsgált Marinák közül nyolcan érték el a legmagasabb, négy csillagos szintet – adta hírül a Magyar Vitorlás Szövetség.

A legjobb minősítést, 90% feletti eredményt a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Club és az alsóörsi Alsóörs Marina ért el. Harmadikként a balatonlellei BL Yachtclub kikötője végzett.

A felmérésben három csillagos szintet nyolc Marina ért el, hat kikötő két csillagos, kilenc pedig egy csillagos minősítést kapott.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az adatok elemzése után kiemelte: a sportszakmai szervezet kiemelten fontosnak tartja a minőségi kikötési lehetőségek meglétét legnagyobb vitorlázható tavunk körül.

Nagy örömmel látjuk, hogy az elmúlt években folyamatos fejlesztik mind technikailag, mind pedig a szolgáltatások színvonalát tekintve a balatoni kikötőket. A Magyar Vitorlás Szövetség számára kiemelten fontos, hogy a hazai vitorlázó közösség magas minőségű Marinákban leljen otthonra. Ugyanakkor a külföldi példákkal összehasonlítva az eredményeket, szembetűnő a vitorlástúrázást segítő vendéghelyek, vagy túrahelyek alacsony száma. E téren mindenképpen fejlesztésre van szükség a jövőben. Emellett szintúgy a nemzetközi példákat látva van tér a Balaton esetében – méretét tekintve – további kikötőhelyek fejlesztésére, ami a turisztikai vonzerő növelése mellett a helyi gazdaságélénkítést is segíti. ”

Jövőkép

A felmérésben részt vett és alacsonyabb szintet elérő kikötők esetében egy éven belül komoly felújítási munkálatokat – köztük vizesblokkok cseréjét, kikötési lehetőségek bővítését, infrastrukturális fejlesztést – terveznek, így várhatóan az elkövetkezendő időben tovább emelkedik a Balaton körüli Marinák színvonala. Néhányat kiemelve: jelenleg is zajlik a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlás Központ fejlesztése, bővíti kapacitását a Balatonfői Yacht Club, tervezik a Club Aliga kikötőjének fejlesztését, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. Vitorláskikötő-hálózatában egyebek mellett a szociális blokkok felújítását is.

A vizsgálat módszertana

Valamennyi kikötő az alábbi szempontok szerint értékelendő:
I. Nautika
II. Szolgáltatások
III. Környezetvédelem
IV. Épített környezet és légkör

A minősített kikötők öt csoportba sorolandók. A besorolás alapján a marinák csillagokat (KÉK CSILLAG) kapnak 1-től 4-ig terjedően. A Kék Csillag besorolás szintje attól függ, hogy a vizsgálati szempontokban részletesen leírt feltételekhez viszonyítva milyen százalékban kifejezett eredményt ér el az adott kikötő. 40% alatti pontszám esetén a kikötő nem jut csillaghoz. E szerint:

A fejezetek alpontjai pontos leírást adnak az egyes Kék Csillag szintekhez szükséges feltételekről. Az értékelés ez alapján történik. A pontértékek minimum öt és maximum tíz közöttiek. Minden értékelési szemponthoz hozzátartozik egy szorzószám, amelynek használata azt célozza, hogy a fejezeteken belül súlyozni lehessen, fontosság és funkció szerint.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.