Újra útra kész a jótékony iskolahajó

Véget értek a Tenacious nevű háromárbócos tall ship tengeri próbaútjai, így hamarosan ismét szolgálatba állhat a Jubilee Sailing Trust fa/epoxy testű klasszikusa.

A jótékony utaztatással foglalkozó, 1978-ban alapított cég Spanyolországba, a Kanári-szigetekre, Nagy-Brittániába és Írországba szervez utakat különleges legénységgel: a hajó fedélzetén fogyatékossággal élők és egészségesek dolgoznak, utaznak együtt, hogy ezzel issegítsék a rokkantak minél nagyobb mértékű integrálását a társadalomba. A Tenacious 2001-ben került a cég tulajdonába. A JST 1986 óta üzemelteti a szintén háromárbócos vitorlást, a Lord Nelsont, amely eddig mintegy 6500 fogyatékost, közöttük 2687 kerekesszékben élőt szolgált már ki.

Az epoxy erősítésű fatesttel épült Tenacious a legnagyobb vitorláshajó, amely a XX. században épült a maga 675 tonnás vízkiszorításával, 37 lábas szélességével és 213 lábas hosszával. A hajó Tony Castro tervei alapján épült 1997-ben, tervét a 19. századi klipperek inspirálták – de a hajótest kialakításánál figyelembe vették a számítógépes áramlási modellezések eredményeit is, így úszóképességek terén a hajó jóval túlmutat klasszikus elődeinek képességein. A Tenacious tavaly tavasszal került szárazdokkba, hogy a járványhelyzet miatti szolgálat-kiesést kihasználva némi felújításnak vessék alá.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.