Új-zélandi sikerrel zárult az Amerika Kupa első felvezető versenye

Az utolsó versenynap utolsó futamán dőlt el, ki nyeri a 36. Amerika Kupa első felvezető versenyét, a Prada Christmas Race-t az új-zélandi Auckland partjainál. A nyitónapon erősen bekezdő American Magic és a címvédő Emirates Team New Zealand között ugyanis pontegyenlőség alakult ki, így a kiwik és az olasz Luna Rossa összecsapása döntött a győzelemről.

A verseny végkimenetelét befolyásoló első fontos mozzanat a 10. futam második körében, a két fő rivális csatája során történt. Terry Hutchinson legénysége takkot váltott, de a Patriot leesett a szélről és szinte leparkolt a fordítóbójánál! Ez a hiba később drágának bizonyult, mert a kiwik átvették a vezetést és Peter Burling csapata magabiztosan, több mint egyperces előnnyel (1 perc 19 mp) söpörte be negyedik futamgyőzelmét.

Miután az American Magic korábban megverte az INEOS Team UK-t (óriási meglepetésre Sin Ben Ainslie-ék futamgyőzelem nélkül, az utolsó helyen végeztek!), a jenkik és a kiwik négy-négy futamsikerrel, holtversenyben vezették a Karácsonyi Kupát. A győztes kilétéről így a 12. futam, az Emirates Team NZL és a Luna Rossa Prada Pirelli Team összecsapása döntött, amelyet nagy csata után végül a hazai legénység nyert meg.

„Elég idegesek lettünk, amikor a szél visszaesett hat csomósra és leestünk a szárnyakról, de ez így egy klasszikus verseny lett!” – mondta Blair Tuke, az Emirates „repülésirányítója”, miután boldogan locsolta a Mumm pezsgőt a csapattársaira.

Szöveg: Vitorlázás Magazin
Fotók: America’s Cup/Studio Borlenghi

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.