Optimist-évnyitó brutális időben

Nem volt éppen sétagalopp a lelkes ifjoncok számára az idei év első versenye, ennek ellenére 71 Optimist csatázott kilenc futamban Balatonföldváron, szinte végig esős, hideg időben.

Az április 16-án vasárnap véget ért három napos verseny nem volt könnyű a versenyzőknek, de a rendezőknek sem: mind a kilenc kiírt futamot sikerült megrendezni, de a szél változékony volt, minden egyes futamra új pályát kellett kitűzni. Pénteken és szombaton nyugatias, míg vasárnap keletire forduló északi szélben zajlottak a versenyek. Az év első hazai ranglistaversenyén Bite Pál Előd végig kiválóan vitorlázott, megállíthatatlan volt a pályán, négy első helyet szerzett, és – egy kieső után – nem maradt benn harmadiknál rosszabb helyezése.

Ezzel az ifjúsági – és az abszolút – elsőséget szerezte meg. Az ifjúsági ezüstérmet Török Csanád (BYC) nyerte, a harmadik helyen Bartos Betti (BYC) végzett, egyben ő lett a legjobb ifjúsági lány versenyző is.

A serdülő mezőnyben a versenyt rendező Spartacus VE két fiatalja vihette haza az arany-, és az ezüstérmet: Gereben Barnabás nyert, klubtársa Vágó Mátyás előtt. A bronzérmet – és egyben a serdülő lány elsőséget – Németh Abigél (Balatoni Yacht Club) szerezte meg.

A földvári F.W. Raiffeisen Ifjúsági Kupa volt az Optimist Osztályszövetség idei első, de egyben utolsó válogatóversenye is. Az összesen három válogató közül a két első külföldön volt, januárban Torreviejában, februárban Palamósban. Az osztályszövetség honlapján ott a válogatóversenyek összesített sorrendje, amely cikkünk megjelenésével várhatóan egy időben frissül. (https://optimist.hu/valogato/)

Az eddigi eredmények alapján viszont biztos, hogy a válogatót Bite Pál Előd (Balatoni YC) nyerte. A kialakult sorrend az idei világversenyekre való kiutazásokról dönt, ezért volt fontos a válogatott keret korai meghatározása.

Minden balatonföldvári futam követhető volt a Race&Trace rendszer segítségével az interneten, ez volt ennek a nyomkövető megoldásnak az első hazai optimistes tesztversenye. A próba sikerült, a folytatás a szülők aktivitásától és áldozatkészségétől függ, hiszen elsősorban az ő érdeklődésük miatt indult el ez a kezdeményezés a Magyar Optimist Alapítványon keresztül.

Eredmények (az Eredmények fülön): https://spartacus.hu/versenyeink/f-w-raiffeisen-ifjusagi-kupa-3/

Fotó: Kézai Zsolt/SVE

visyla

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.