Nyárias idő, kiürült partok a Balatonon

A balatonparti önkormányzatok közül többen szigorú tiltásokkal várták a húsvéti ünnepekre a tóhoz látogatókat. Lezárt strandok és parkolók a tó mellett – sokan betartják a helyi rendelkezéseket, több forgalmas turisztikai látványosság a nyárias idő ellenére is kiürült. Sajnos erre van szükség most, hogy minél hamarabb élettel telhessen meg kis tengerünk és az összes hazai tó.

 

Fotó: Gémesi Jóka

A Magyar Vitorlás Szövetség bizakodó, a teljes szezont nem törölte, folyamatosan figyelik az eseményeket és ehhez mérten jelentenek be halasztásokat. A mostani szigorításokkal teljesen együttműködnek, több készülődő edzést, vízreszállást visszavontak a csapatok a konzultációk után, annak ellenére, hogy nagyon jól szeparálhatóak a versenyzők.

Fotó: Gémesi Jóka

A legtöbb sportklub teljesen bezárta a kapuit, bőven a hivatalos intézkedések felett reagáltak a történésekre – senki sem léphet be a területükre, minimális működéshez szükséges mozgásokat engedélyeznek. A klubtagok ennek ellenére befizetik a díjakat, életük egyik szerelme ez a sportág és sok éves munka volt felépíteni a háttereket. Aki teheti segíti a vészes helyzetben a túlélést. Így is sok sérülése és nehéz pillanata lesz az olimpiai kvótákat jó eséllyel szerző sportágnak, az elmaradó versenyek, programok, edzések, táborok és számos távozó szponzor miatt.

Fotó: Gémesi Jóka

Több kikötő, mint az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club rendkívül szigorú feltételekkel és folyamatos higiéniai figyelemmel, takarításokkal, valamint a közösségi távolságok betartásával és lehetővé tételével működik és szolgáltat. A Bahart is megnyitotta a kikötőit, itt pénteken jártak le a legutolsó fizetési határidők – nagy a sorbanállás a helyekért, így mindenki fizeti a bérleti díjat. A korlátozások félő, hogy nem minden szolgáltatást tesznek ténylegesen elérhetővé és ez még felmerül majd kérdésként, de a kikötőkből ki lehet vitorlázni a fedélzeten 2 fő családtag tartózkodhat. A társaság kérése, hogy mindenki térjen vissza a saját kikötőjébe, túrázókat nem fogadnak most. A sétahajózás nem indult el, a kompok óránként járnak gyalogost, kerékpárost és motorost nem szállítanak. A Kelén és a Helka a két gyönyörű zászlóshajó, most egymás mellett várakozik a siófoki kikötőben.

Fotó: Gémesi Jóka

A vitorlázás egy nagyon jól izolált sport. Eddig ez negatív előjel volt, hisz a versenyek láthatósága nem hasonlítható egy stadionban, vagy zárt térben zajló meccshez. A szövetségek és rendezők így viszont rá voltak kényszerítve hogy akár az óceánok legközepéről is megtanuljanak nagyon látványos közvetítéseket készíteni. Új video és képi megoldásokkal, rendkívül veszélyes drón mozgásokkal, erősen hullámos, vagy akár viharos körülmények között is élvezhető műsort tudnak bárhonnan leadni. Ezekre a tapasztalatokra még szükség lehet a jövőben, amikor a testközeli élmények helyett meg kell tanulnunk a virtuális, vagy képi közvetítésekben is feloldódni. Már gyakoroljuk, még ha nem is adja azt, ami a tényleges valóság. Másként értékeljük innentől az élőben megélhető pillanatokat és minden apró részletét élvezni fogjuk még a csöndnek is.

Fotó: Gémesi Jóka

A hajózás igazi szerelmesei betartják az aktuális korlátozásokat és ezzel biztosítják sok társuknak, hogy a rekreációs tevékenységek közül ne tiltsák ki ezt a jól szeparálható kikapcsolódást. Változások zajlanak a világban, nagyon hirtelen zuhant ez a nyakunkba. Van aki kevéssé tudja feldolgozni ezt és a régi életmódját folytatja, pl. bulit rendez a vízen a társaival megtömött hajón. Őket most nagyon könnyű kiemelni és a rendőrség azonnal meg is teszi az intézkedéseket. Sok jót ezzel nem tesznek a hajósoknak, az általános megítélést percek alatt hányják a tó iszapos fenekére – de a féktelenül egoista életforma is újragondolható még.

Fotó: Gémesi Jóka

A fotók Siófokon és Alsóörsön készültek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.