Modellvitorlázás: duplázott a bajnok

Az idén is a kétszeres világbajnoki ezüstérmes ifj. Csóka László nyerte az IOM modellvitorlás osztály bajnokságán.

Az idén is a kétszeres világbajnoki ezüstérmes ifj. Csóka László nyerte az IOM modellvitorlás osztály bajnokságán.

Október utolsó előtti hétvégéjén változatos szélviszonyok közepette rendezték Orfűn az International One Meter (IOM) modellvitorlás osztály nyílt magyar bajnokságát. A 24 magyar – közöttük egy román vitorlaszámmal -, valamint három horvát egységből álló mezőnyt két részre osztotta a rendezőség, A- és B-csoportokban versenyeztek. Így minden futam valójában két részből állt, előbb a B-csoport mezőnye versenyzett a kétkörös up&down pályán, majd az innen feljutó első négy helyezettel kiegészülve az A-csoport futott a pályán, s így alakult ki egy-egy futam végeredménye. Az A-csoport utolsó négy helyezettje a B-csoportban kezdte a következő menetet, így szélsőséges esetben elméletileg lehetett olyan egység, amely 28 futamot teljesített a bajnokság két napja során – számolt be róla a hunsail.hu.

A bajnokság első napján némi parton várakozást követően szállt vízre a mezőny, illetve a 27 fős mezőny egyik fele. Az északi-északkeleti szél a nap során csak néha erősödött 3-4 csomó fölé, ez a nap a gyenge szeles menőknek kedvezett – már, ha ez számított. A forgolódó szélben közepes szórással  teljesítettek az egységek, de a tavalyi bajnok ifj. Csóka László a zaklatottabb viszonyok között is meggyőzően teljesített.

Másnapra megerősödött a szél, a 8-10 csomóban néhány egység próbálkozott ugyan a legnagyobb, A-riggel, de hamarosan az eleve a B-riggel indulókhoz csatlakozva, a kisebb vitorlázatra cseréltek ők is. A frissebb időjárásban is pörögtek a futamok, összesen 14 teljes futammal zárult a bajnokság, ami 28 rajtot jelentett.

Ifjabb Csóka László öt futamot nyerve (négy második helyezés mellett) megvédte tavalyi bajnoki címét, az open verseny második helyén a horvát Vedran Vesanovics végzett,, míg a harmadik helyen Garay György zárt Forró Krisztián előtt, míg az ötödik helyen (három futamgyőzelemmel) a finn dinghy osztályban1988-ban Szöulban olimpikon Székely Antal (képünkön a HUN-50 rajtszámú hajójával), a hatodikon pedig Forrai Csaba végzett.

A részletes végeredményt a csatolt táblázatban lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Kálmándy Ferenc

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.