Megvan két olimpiai kvóta vitorlázásában

Érdi Mári harmadik helyen került a vasárnapi éremfutamba, Vadnai Jonatán 19., a nemzetek sorrendjében 14. lett a Wold Sailing Világbajnokság utolsó előtti napján, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek.

A World Sailing Világbajnokság utolsó előtti napján nem sikerült futamot rendezni Hágában, ezért a csoportküzdelmek utolsó napjára, augusztus 19-ére, szombatra két-két futama maradt az ILCA 6 és az ILCA 7 hajóosztálynak is.

A délnyugati szél – ahogy a meteorológusok ígérték – fokozatosan erősödött, a kilencedik futam alatt 9-10 csomóval fújt, a tizediket pedig már 14-15 csomós szélben sikerült megrendezni. A nyomkövetést nézve azért annyi kiderült, a kedvező erősségű szél korántsem volt egyenletes, az egyes pályaszakaszokon gyakran változott a szakaszok közben is, hol a pálya jobb, hol a bal oldala fizetett jobban. Jellemző, hogy a versenyben eddig vezető brit Beckett is összeszedett egy 66. helyet – volt már egy fekete zászlós kizárása, tehát ez elég súlyosan érintette -, és a vezető helyet átvevő tokiói olimpiai bajnok, az ausztrál Wearn is begyűjtött ma egy 65. helyet, ezt ő szerencséjére kiejthette. Vadnai Jonatán a kilencedik futamban óriásit küzdött, valahonnan a 40. hely tájékáról dolgozta fel magát tizenhetediknek. Ez a javítás sorsdöntő lett az olimpiai részvételi jog szempontjából. A tizedik futamban végül 35. lett. Így alakult ki, tíz futam után a végeredmény, a 19. hely, amely nemzetek közt a 14. (Az első 16 nemzet szerzett ezen a világbajnokságon olimpiai kvótát.) Vadnai Benjamin mai 27. és 50. helyével végül 49. lett.

A női olimpiai ILCA 6 osztályban Érdi Mári eddigi remek teljesítményével mindenképpen kvótaszerző, a mai nap kérdése csak az volt, hogy hányadik helyen kerül a vasárnapi éremfutamba, amelyet az első tíz helyen álló versenyző számára rendeznek, és ez a futam – a dupla, kiejthetetlen pontokkal – dönti majd el a világbajnoki érmek és helyezések sorsát.

A forgolódó, bolond szél Érdi napját sem könnyítette meg. A kilencedik futamban volt 26., majd hátszélben, mintha zsinóron húzták volna, jött előre a tizenegyedik, tizedik, kilencedik helyre – majd egy szélváltás után a 32. helyen vette a lenti bóját, végül 49. lett, ez messze a legrosszabbja a világbajnokság során, szerencsére kiejthette. A 10 futamban helyreállt a világ rendje, Mári fokozatosan javulva végül negyedik lett. Ezzel harmadikként került a vasárnapi éremfutamba!

A partraérkezés után sikerült elérni telefonon Vadnai Jonatánt: „Röviden: stresszes volt a hét. A terv az volt, hogy minél kevesebb pontot gyűjtsön össze az ember az elején, és így vágjon neki a lényegesen nehezebb csoportküzdelmeknek. Nos, ezt rögtön keresztülhúzta a fekete zászlós kizárásom. Ezt másodszor már nem engedhettem meg magamnak, emiatt innentől a rajtoknál a szokásosnál is óvatosabb voltam. A rövid pálya miatt – volt, hogy 8-9 perces volt az első cirkálószakasz – a rajtok szerepe viszont nagyon megnőtt. A legtöbb futamom ezért arról szólt, hogy hátrébbról próbáltam előreverekedni magam. Ha sikerült a rajt, jöttek is a jó helyek… Most nagyon megnyugodtam, hogy megvan a szint. Innentől nyugodtan lehet készülni az olimpiára!”

 

Szörf osztályban voltak még magyar résztvevők a hágai World Sailing világbajnokságon. Férfi iQFOiL osztályban Sánta Bence 76., Bors Máté 86. lett a 93 induló közül, 14 futam után. Női iQFOiL kategóriában Szentiványi Sára 86. lett a 88 induló közül.

Vasárnap tehát Érdi Márinak szurkolhatunk az éremfutamban, és a legjobb férfi laseresek küzdelme is szakmai csemege lehet… Ezzel kapcsolatos az alábbi meghívó:

A világbajnokság honlapja: https://thehague2023.sailing.org/

Youtube videó tudósítások: https://www.youtube.com/@WorldSailingTV

Nyomkövetés (olimpiai osztályok): https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715

Kép: Sailing Energy, Szöveg: Visy László Oszi

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.