Magasabb vízszint – kötelező fejlesztések

Komoly fejlesztések szükségesek a Balaton körül a tó vízszint maximumának emelésével – hangzott el a Balatoni Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén. Ennek keretében több, mint tíz milliárd forint értékű ideiglenes beavatkozásokra van szükség, a következő évtizedben pedig mintegy hetvenöt milliárd forint értékben kell fejlesztéseket végrehajtaniuk az önkormányzatoknak, valamint a strandok, kempingek, kikötők üzemeltetőinek.

A Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának emelését 110 centiméterről 120 centiméterre, 2018 nyarának végén engedélyezte a hatóság. A döntés értelmében az adott időszakban 120 centiméter és a meghatározott 5 százalékos keret feletti vízszint esetén nyitható meg a Sió-zsilip. A szakemberek szerint a változtatásra az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás miatt volt szükség. A mintegy 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban, és a vízi turizmus tekintetében egyaránt. Ugyanakkor a korábbi évtizedekben a partvédőművek, csatornahálózatok, csapadékvíz-elvezető rendszerek, esetenként parti ingatlanok, településrészek is az alacsonyabb maximummal számolva épültek ki, így több területen azonnali beavatkozásra van szükség – számolt be róla a vitorlazzitthon.hu.

A Balatoni Fejlesztési Tanács által megrendelt társadalmi-gazdasági kutatás 43 parti önkormányzatra, 105 strandüzemeltetőre, 25 kempingre és 89 kikötőre terjedt ki. A vizsgálatok szerint az előttünk álló évtizedben elvégzendő feladatok között szerepel egyebek közt a partvédőművek megemelése, felújítása, a közüzemi infrastruktúra, vagy a csapadékvíz-elvezető rendszerek megemelt vízszinthez igazítása. A változtatás miatti károk felszámolására – ide sorolták a vízkiöntéseket, védművek karbantartását – évente mintegy 10,2 milliárd forintot kell költeni. A kutatás szerint ugyanakkor elengedhetetlen tíz éven belül nekikezdeni a hosszútávú fejlesztéseknek. Ezen beruházásokra további mintegy 75,4 milliárd forintra lesz szükség.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.