Klasszikusok randevúja Csopakon

Most hétvégén - július 7-én és 8-án - lesz a Kereked Klasszikus Kupa, az első felvonása a Klasszikus Kupa-sorozatnak, amelyben további három verseny szerepel.

Most hétvégén – július 7-én és 8-án – lesz a Kereked Klasszikus Kupa, az első felvonása a Klasszikus Kupa-sorozatnak, amelyben további három verseny szerepel.

A balatoni vitorláshagyományok megőrzése és a klasszikus hajók iránti tisztelet hívta életre a négy versenyből álló Klasszikus Kupa-sorozatot, amelyet a klasszikus hajóosztályokban vitorlázó versenyzők és a Magyar Vitorlás Szövetség közösen rendeznek meg minden évben. A sorozat első versenye a most hétvégén sorra kerülő csopaki Kereked Klasszikus Kupa. Majd július 21-én jön a Fehér Szalag Generalcom Nagydíj – 21. Izsák Szabolcs Emlékverseny, egészen pontosan a Classic Round. A harmadik verseny a július 26-án rajtoló 50. Kékszalag Erste Nagydíj lesz, a sorozat pedig szeptember 15-én a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversennyel ér véget – számolt be róla a hunsail.hu.

A versenysorozat osztályonkénti végeredménye alapján az első helyezett hajók legénységei elnyerik az osztály Klasszikus Flotta Vándorkupáját, a díszes serlegekre pedig felkerül a nyertes hajó és kormányosának neve. A második és harmadik helyezettek  éremdíjazásban részesülnek. Vándorkupákról van szó, így a serlegek évről évre máshoz kerülnek, kivéve persze, ha adott győztes megvédi a címét. A díjakat az előző évi eredmények alapján minden évben a Klasszikus Kupa-sorozat első versenyén, a Kereked Klasszikus Kupán adják át, tehát a most hétvégi versenyen lesz a 2017-es sorozat díjkiosztója.  (A 2017-es győztesek listája itt olvasható.)

A csopaki forgatókönyv

A most hétvégi Kereked Klasszikus Kupa menetrendje pedig a következő: háromnál több megrendezett futam esetén egy kieső futam van. A verseny egy megrendezett futam esetén is érvényes. Minden olyan osztály, amelyben az induló hajók száma eléri a négyet, önállóan lesznek értékelve (az Összevont Cirkáló ORC, a Folkboat és 25-ös jolle osztályok a Yardstick rendszer szerint). A négy induló hajó alatti létszámú osztályok a Klasszikus I.,II., ill. III osztályban lesznek értékelve szintén a Yardstick számuk alapján, mégpedig a következők elosztás szerint

Klasszikus I.: Összevont cirkáló és 70-es cirkáló
Klasszikus II.: 50-es, 30-as cirkáló, E-30-as, és Dragon;
Klasszikus III.: 25-ös, 15-ös, Folkboat osztályok

“Az esetleges félreértések elkerülése érdekében természetesen várjuk a 22-es és a 40-es osztály egységeit is, a legjobban szereplő hajókat különdíjjal jutalmazzuk. A kiírásban azért nem szerepelnek önálló osztályként, mert az MVSz versenyrendelkezései szerint nem tartoznak az elismert osztályok közé” – közölte a szervező klub, a Kerekes SE: Nevezni a VIHAR rendszeren keresztül is lehet. Osztályonként az első három helyezett egységek érem- és kupadíjazásban részesülnek. Különdíjban részesül a legeredményesebb klasszikus (1973 előtt, fából épült) Dragon illetve a legeredményesebb 75-ös, 40-es és 22-es cirkáló.

Fotó: Török Brigi

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.